fbpx

Inicijativa za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu

Nekolicina Zadrana pokrenula je prije nekoliko dana na društvenim mrežama inicijativu da se Široka ulica preimenuje u Kalelargu. Grupu koja podržava prijedlog na Facebooku čini već 1700 osoba.

Brojne javne osobe kao što su Bepo Matešić, Arijan Komazec, Darko Pahlić, Emilija Kokić, Tamara Šoletić i drugi podržale su prijedlog a nadamo se da će to učiniti i građani istaknuo je jedan od inicijatora Hrvoje Bajlo.

“Kalelarga je nešto posebno, ona je srce i duša grada, opjevana je u mnogim pjesmama gdje je nitko ne spominje kao Široku ulicu. U subotu ćemo na Narodnom trgu organizirati prikupljanje potpisa, danas smo postavili i on-line peticiju koja je dostupna na našoj Facebook stranici. Konačni cilj je da nakon što prikupimo određeni broj potpisa da idemo prema Gradskoj upravi da se naša inicijativa uvrsti na Dnevni red prve sljedeće sjednice Gradskog vijeća.” – rekao je Bajlo.

A prijedlog preimenovanja Široke ulice u Kalelargu mahom je naišlo na odobravanje građana Zadra. Neki su, ipak, za kompromisna rješenja, dok su gosti i turisti Zadar vežu upravo po Kalelari. Evo što su jutros u emisiji “Pregrijavanje” rekli našoj Lovrenki Miljak.

“Ja mislim da je sasvim u redu da to postane Kalelarga, to je tradicija i nekako lipše zvuči…”, “Ja nisam iz Zadra, ali sam čula za Zadar upravo po Kalelargi, a ne po Širokoj ulici…”, “Treba ostati Široka ulica jer joj je takvo ime, to je to, iako je i ja zovem Kalelargom.”, “Ime Kalelarga je u narodu, ali ja bih to tako da se Kalelarga doda nazivu Široka da ostane i jedno i drugo”, “Ja sam za to da bude Kalelarga, a što se tiče komentara da je to talijanizam – imamo mi u javnosti i puno germanizama i turcizama i masu riječi stranog podrijetla…” – komentari su slušatelja Radio Zadra.

Izvor: HRT/ZDanas