fbpx

JADRANKAMEN U STEČAJU Plaća uredno stiže, promet je 31 milijun kuna, nedostaje im klesara


Javila su se petorica, a na burzi su 23. Neki čekaju sezonu, drugi rade na crno…

Radi se normalno, plaća uredno. Gotovo smo dvije godine u stečaju, a situacija se odavno smirila. Ne bi, istina, bilo loše da je plaća veća, posla nikad nije bilo više – kaže Denis Pučo, radnik Jadrankamena u Pučišćima, tvrtke koje je to malo mjesto na Braču u svibnju i lipnju 2012. dovodila na naslovnice. Nakon štrajka, neisplate plaća i lošeg poslovanja, zbog kojeg se protiv vlasnika Brune Orešara vodi niz kaznenih postupaka, otvoren je stečaj koji je doveo do radničke bune. Stečajnu upraviteljicu Anči Bašić policija je spašavala iz okruženja pobjesnjelih Pučišćana predvođenih šefom sindikata Tončijem Drpićem. Dvije godine poslije u Jadrankamenu buka strojeva, užurbani radnici, kamena prašina…

Vodi 11 parnica

– Sad nas je manje, ali atmosfera je kao u svakoj tvornici. Pogledajte, pet minuta do marende, svi rade, nitko nije ranije prestao s poslom – kaže nam Emil Martinić, dok jedan od njegovih kolega dodaje kako je prošloga mjeseca dobio 3700 kuna plaće. – Nije puno, ali stiže redovito – ističe.

U Jadrankamenu danas radi 130 ljudi. Plaća im je veća od državnog minimalca, koliko dobivaju radnici ostalih tvrtki nad kojima se provodi stečajni postupak. – Bolje je nego ikad! – kaže Zoran Mihaljić, radnik sa 36 godina staža. No ima i onih koji se ne slažu. – Ma žalosno je sve ovo. Svaka čast ljudima koji se trude da firma radi kako triba, ali ovo nije ni sjena Jadrankamena kakav je nekada bio – kaže Ivica Nižetić.

Martinić nas vodi kroz pogone i pokazuje proizvodnu liniju i druge skupe strojeve za koje tvrtka uredno plaća lizing, kao i sve ostale obveze prema dobavljačima, bankama, državi i zaposlenicima. Jadrankamen posluje u plusu. Lani su ostvarili oko 31 milijun kuna prometa, od čega je 12 milijuna, odnosno 40 posto, otišlo u izvoz. U odnosu na 2012., kada je pokrenut stečaj, to je porast od 36 posto.

Nedostaje im stručnog kadra. Nedavno su tražili kamenoklesare. Javila su se petorica iako ih na Zavodu za zapošljavanje u Supetru ima 23. Na burzi time nisu začuđeni, tako je i kad škver traži zavarivače ili cjevare. Sezona stiže, neki rade “faturete” na crno, neki čekaju mirovinu, a na birou su iz tko zna kojih razloga… Stečajna upraviteljica kaže da nijedan bivši radnik Jadrankamena nije odbio raditi, a posla će, sudeći po narudžbama i natječajima na koje se javljaju, biti sve više.

– Sve ide svojim tijekom. Radi se na stečajnom planu prema kojima će se vjerovnicima ponuditi da dio potraživanja otpišu, dio prenesu u vlasničke udjele, a ostalo da im se plati u redovnom poslovanju – ističe Anči Bašić. No, Tonči Drpić tvrdi da tvrtka nikad nije bila u goroj situaciji. – Laž je sve što ste čuli u Jadrankamenu. Nemaju nijedan veliki ugovor, glume da rade. Cilj je opljačkati tehnološki kamen i prodati zemljište Rusima – ističe Drpić, koji je dobio otkaz, ali kaže da sindikat djeluje i da je on i dalje predsjednik. Dolazi svaki dan, zajedno s 10-ak istomišljenika, i ima ured u kojem piše dopise i kaznene prijave.

– Vodim 11 parnica na sudu. Prijavio sam stečajnu upraviteljicu, suca, predsjednika Trgovačkog suda u Splitu, načelnika općine… Sve je u fazi istrage, ali vidjet ćete, Jadrankamen je majka svih korupcijskih afera – kaže Drpić.

Priča sretnog kraja

U Pučišćima mještani ne vole govoriti o događajima prije dvije godine, a i o današnjoj situaciji progovaraju samo anonimno. – Drpić i njegovi upropastili su cijelo misto. Sve nas je posvađao – kaže nam stariji mještanin na rivi. – Nije baš tako grozno. Prije je bilo, ljudi su bili ljubomorni, tko se vratio, a tko nije na posao. To je razumljivo, svi živimo od Jadrankamena – domeće mlađa gospođa. – Bez loše uprave i loših radnika, Jadrankamen je pokazao da može opstati. A to nam je najvažnije – uključuje treći prolaznik.

Marino Kaštelan, načelnik Pučišća i predsjednik Odbora vjerovnika Jadrankamena, ističe, pak, kako svi vide perspektivu tvrtke i dogovaraju kako riješiti 207 milijuna kuna duga.

– Stabilno poslovanje, dobit, investiranje, vjerovnici prepoznaju kao potencijal. Jadrankamen će raditi i dalje. Ova će priča imati sretan kraj – poručuje Kaštelan.

Izvor: Večernji list