fbpx

Kapetan i članovi posade prvi pobjegli s broda i ostavili nemoćne putnike?

KAPETAN Lee Joon-Seok (69) i šest članova posade među prvima su napustili južnokorejski trajekt 40 minuta nakon što je počeo tonuti, piše The Guardian.

Neimenovani dužnosnik obalne straže rekao je da je protiv kapetana pokrenuta kaznena istraga te da ga u gradu Mokpo ispituje obalna straža jer je navodno među prvima skočio u vodu kako bi se spasio. Ovi navodi još uvijek nisu službeno potvrđeni, prenosi Reuters.

“Ispričavam se putnicima, žrtvama i njihovim obiteljima”, rekao je kapetan u centru obalne straže u Mokpou pritom ne želeći odgovoriti na pitanja o tome što se dogodilo i zašto je napustio brod. Istražitelji su nakon toga novinarima zabranili pristup kapetanu.

Njemu sada prijete optužbe za nemar sa smrtnim ishodom kao i za kršenje zakona o ponašanju brodske posade.

Nitko od preživjelih putnika ne može točno potvrditi kada je kapetan napustio brod. Neki tvrde da je brod napustio “rano” dok drugi tvrde da je u to vrijeme posada od putnika tražila da ostanu mirni i na svojim mjestima.

Roditelji, ali i čitava nacija bijesni su zbog sve više dokaza da putnici nisu dobili pravu priliku da napuste brod već uputstvo da ostanu na mjestima.

Zasad je spašeno 179 osoba, 287 ih se i dalje smatra nestalima dok je devet osoba poginulo. Sve je manje vjerojatnosti da je itko od osoba koje se smatraju nestalima preživio.

Emotivne poruke učenika i roditelja

U javnost su procurile i emotivne poruke između roditelja i njihove djece koja su ostala zarobljena na trajektu.

“Tata, ne brini. Dobila sam prsluk za spašavanje i skupili smo se svi zajedno”, napisala je jedna 18-godišnja učenica svom ocu na što joj je on odgovorio “Znam da je spašavanje u tijeku, ali ako možeš, probaj sama naći put prema površini”.

“Tata, ne mogu izaći van. Sve je puno djece i brod je previše nagnut”, odgovorila mu je kćer koja se nalazi među onima koji još uvijek nisu pronađeni.

Drugi učenik poslao je poruku svojoj majci koja u tom trenutku nije znala što se dogodilo s trajektom.

“Mama, možda neću biti u mogućnosti reći ti uživo – volim te”, napisao je učenik na što mu je majka odgovorila da i ona njega voli te mu u poruci poslala tri simbola srca.

Srećom, taj učenik je među spašenim ljudima s trajekta.

Jedna obitelj dobila je poruku: “Živ sam” od jedne osobe koja je tada još uvijek bila na brodu. Nije poznato da li je ta osoba kasnije spašena.

Traje potraga za nestalima u brodolomu u Koreji, nade sve manje

Spasioci su u četvrtak ujutro udvostručili napore u pronalaženju preživjelih u brodolomu trajekta u vodama ispred južne obale Južne Koreje, dok se gotovo 300 osoba još uvijek smatra nestalima, a nade za njihovo spašavanje smanjuju se iz sata u sat.

Devet tijela je pronađeno, spašeno je 179 ljudi, a sudbina 287 osoba još nije poznata. Na brodu je bilo ukupno 475 ljudi, od kojih 325 srednjoškolaca, objavila je u četvrtak obalna straža.

Trajekt s više paluba potonuo je u srijedu ujutro na putu prema otoku Jejuu sa stotinama srednjoškolaca na palubi, koji su bili na školskom izletu.

Spasioci su radili čitavu noć uz svjetlost moćnih reflektora no silina struja i smanjenja vidljivost pod vodom spriječili su ronioce da uđu u uronjenu olupinu.

“Nisu mogli ući u kabine” kazao je glasnogovornik obalne straže.

Spasioci se još nadaju naći preživjele u dijelovima gdje je ostalo zraka te je važan svaki sat. Tri ogromne dizalice raspoređene su na licu mjesta u pokušaju da podignu olupinu.

Sewol, brod od 6825 tona, potonuo je dvadesetak kilometara od južne obale, u pomorskoj zoni punoj otočića. Iz vode viri još jedino kobilica. Uzroci nesreće nisu poznati, ali putnici daju naslutiti da je trajekt udario o podmorski greben.

Učenici su putovali na izlet na otok Jeju, poznato turističko mjesto koje zovu i “južnokorejski Havaji”.

Po izjavama nekih putnika, trajekt se nasukao.

“Čuli smo veliku buku i brod se uskoro počeo naginjati”, rekao je jedan učenik za televiziju YTN.

Trajekt je osiguravao vezu između luke Incheona i otoka Jejua. Meteorološki uvjeti su bili dobri, rekla je obalna straža.

Ovakve su nesreće rijetkost u Južnoj Koreji gdje stotine trajekata svakodnevno plove između obale i otoka. No u listopadu 1993. je tristo ljudi izgubilo život u prevrtanju broda ispred južnokorejske zapadne obale.

Izvor: Index.hr /ZDanas