fbpx

Khan: Nauta će morati u likvidaciju

Novi stečajni upravitelj Alein Khan istaknuo je da Nauta Lamjana više neće moći raditi i da to mora biti svima jasno, ali da djelatnost škvera može opstati. Također je rekao da je izvršena sabotaža funkcioniranja tvrtke. “U brodogradilištu informatička oprema i telefoni nisu u funkciji. Takozvane “travel komande” od dizalice koje služe za spuštanje brodova u more su otuđene, odnosno negdje sklonjene, tako da nisam u mogućnosti ispuniti obveze prema dobavljačima” – rekao je Kahn.

Dan nakon preuzimanja Nauta Lamjane razgovarali smo s novim stečajnim upraviteljem Aleinom Khanom koji je pozvao radnike da vrate djelove da Nauta može funkcionirati. Na pitanje jeli to prijavio policiji upravitelj Khan je rekao da je krađu tek utvrdio i da će sve prijaviti policiji.

Što se tiče njegovih planova i ciljeva kao stečajnog upravitelja Khan je rekao da je stečajni zakon je po tom pitanju jasan. “On je u funkciji vjerovnika, a iznimka je poslovanje u stečaju. Ono se može odvijati na dva načina, da se završe započeti poslovi i ispune obveze prema dobavljačima. A druga je donošenje stečajnog plana” – rekao je Khan dodajući kako je u mandatu prošlog upravitelja donesen stečajni plan kojeg je skupština vjerovnika odbila, odnosno njih 97 posto, te da on nema mogućnosti nego dovršiti poslove i eventualno do pojave novoga koncesionara na ovom pomorskom dobru dati nekoj tvrtki u zakup. “Najbolje bi bilo da se organiziraju radnici i da nastave svoju djelatnost škvera. Eto to je jedino što u okviru zakona možemo učiniti, a sve ostalo je izvan zakona i institucija ove države” – istaknuo je Khan.

Na pitanje jeli želi reći da bivši upravitelj Ivan Rude nije radio po zakonu Khan je rekao da jest te da je upravo zbog toga i smijenjen. “On je ignorirao stečajni zakon i institute stečajnoga postupka. Zbog toga ga je sutkinja Ardena Bajlo i smijenila, a ne zbog cestarina. To se spominje u jednom malom dijelu obrazloženja, ona ga je zapravo smijenila na temelju izvješća revizora” – dodao je Khan.

Na pitanje jeli dao izvanredne otkaze povjereniku Košti i izvršnom direktoru Ivo Baljkas, Khan je rekao da jest. “Oni su remetilački faktor u tvrtci, oni organiziraju i okupljaju radnike na bunt. Danas sam osigurao posao za desetoricu radnika a oni su to odbili po principu svi ili nitko. To nije bilo prihvatljivo jer bi se oni opet organizirali barikade i pobune. To nije prihvatljivo, konačno ja sam ovdje direktor a ne Košta ni Baljkas.” – rekao je Khan dodajući da otkaz sindikalnom povjereniku nije protivan zakonu jer da u stečaju nema sindikata, odnosno da svi raniji sporazumi sa sindikatom ne obvezuju stečajnog upravitelja. “Gospoda Baljaks i Košta su moji zaposlenici koji su danas dobili otakaze i tu je sa njima moja priča završila” – zaključio je Khan.

Na pitanje kako će Nauta Lamjana Khan je rekao da će prvo uspostaviti sustav uz pomoć postojećih radnika koji će se kad-tad staviti na raspolaganje, ili uz pomoć kooperanata. “Ispunit ćemo ugovorne obveze i onda ćemo probati tražiti rješenja kroz ovaj zakup o kojem sam govorio, a nakon toga kada se pojavi novi koncesionar pomorskoga dobra on će nastaviti postojeću djelatnost i naravno da će se osloniti na domaće radnike koji se stručni, iskusni i sposobni. Mislim da će biti sve u redu ne mora poslovati Nauta Lamjana, može i neka druga firma bitno je da ljudi rade i ka tome se i ide. Sve drugo je nešto što je izvan toga konteksta i što služi nekim drugim ciljevima koji nemaju veze ni sa radničkim pravima niti sa propisima ni ičim drugim” – istaknuo je Khan.

Izvor: HRT ZD/ZDanas