fbpx

LAVINA NA MONT EVERESTU Zadrani na sigurnom

Do sad najveća tragedija u povijesti Everesta dogodila se jučer na nepalskoj, južnoj strani planine, kad je lavina, najvjerojatnije uslijed odlamanja jednog od seraka sa “Zapadnog ramena” Everesta zasula veliku grupu penjača na otprilike 5.800 metara visine.

Iako su svjetske agencije u prvi tren javlile o šest mrtvih i devet nestalih, prema posljednjim informacijama koje je na svoju internet stranicu stavio američki penjač i vodič Allan Arnette koji je svjedočio događaju i sudjeluje u akciji spašavanja, trinaest osoba je poginulo, a još tri se trenutno smatraju nestalim. Većina žrtava su, po posljednjim informacijama šerpe, nepalski vodiči koji su za klijente nosili teret prema višim logorima i radili na dodatnom osiguravanju puta, odnosno radnici koji održavaju put prohodnim.

U logoru tisuću penjača

Nesreća se dogodila na najopasnijoj dionici puta na Everest, tzv. “ledopadu” (“Icefall”) koji se nalazi između baznog logora i logora 1 smještenog na 6.100 metara visine, a sastoji se od labirinta pukotina i seraka preko kojih šerpe svake godine postavljaju ljestve i fiksna užeta. Ta dionica uspona je dodatno opasna upravo zbog visećih seraka sa strme stijene “Zapadnog ramena” Everesta, a lavina se u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu dogodila na dijelu Ledopada poznatog kao “popcorn field”, nekoliko stotina metara ispod logora 1.

U baznom logoru Everest se među ostalih gotovo tisuću penjača iz svih dijelova svijeta ove godine nalazi i četveročlana hrvatska ekipa Alpinističkog kluba Zadar predvođena Janom Mijailović, koja pokušava uspon na susjedni osamtisućnjak Lhotse, pri čemu bi veliki dio puta uspona trebala “dijeliti” s rutom na Everest. Prema informaciji koju je Zadarski alpinistički klub postavio jučer na svom Facebook profilu, hrvatska se ekipa javila i potvrdila da nitko od članova nije sudjelovao u nesreći, te da su svi dobro.

Kako se radi o ranoj fazi uspona na najviši vrh svijeta, na planini se trenutno većinom nalaze šerpe i inozemni vodiči koji osiguravaju rutu uspona za sigurniji prolaz klijenata i drugih penjača, pa je to razlog zbog kojih među žrtvama, prema zadnjim informacijama, nema Zapadnjaka.

Nestalima nema spasa

Nakon lavine koja se dogodila jučer u ranim jutarnjim satima (6.30 po lokalnom vremenu, odnosno nešto iza ponoći po srednjeeuropskom), pokrenuta je velika akcija spašavanja, u kojoj sudjeluje i helikopter, no na žalost, mnogima koje je lavina zatrpala nije bilo spasa. Nekoliko desetaka penjača za sad se nalazi iznad mjesta nesreće, na području između logora 1 i 2 koje se smatra najsigurnijim dijelom puta, no trenutno su odsječeni od baznog logora jer je lavina polomila veliki broj ljestava i fiksnih užeta kojima je bio osiguran put kroz Ledopad.

Uspon na Mount Everest posljednjih je desetak godina uvelike komercijaliziran, s obzirom da svake godine sve veći broj ljudi plaća usluge desetaka agencije koje uz pomoć vodiča nude “osvajanje najvišeg vrha na svijetu”. Zbog velike gužve na planini koja sad već ozbiljno prijeti sigurnosti penjača i vodiča, nepalska vlada ove je godine promijenila režim plaćanja dozvola za uspon na vrh i uvela pravilo da svaki penjač mora pod prijetnjom novčanih sankcija donijeti svoje smeće sa sobom natrag u dolinu.

Izvor: Zadarski list/ZDanas