fbpx

Lovrić Merzel ostaje u zatvoru još dva mjeseca!

SDP-OVA sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel treba ostati u istražnom zatvoru i iduća dva mjeseca, odlučila je danas sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Županica osumnjičena za korupciju zatvorena je u Remetincu početkom travnja, zbog sumnje da bi na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo, ali i utjecati na svjedoke. Uskok je na početku istrage predložio više od stotinu svjedoka, a nakon mjesec dana neispitanih je ostalo preko 80, doznaje se na sudu.

Odvjetnik Marine Lovrić Merzel, Berislav Živković, najavio je žalbu na današnju sudsku odluku, a u izjavi za Hinu potvrdio je da je sutkinja istrage Jadranka Mandušić odbila ponuđenu jamčevinu. “Kao jamstvo smo ponudili dvije nekretnine u Sisku vrijedne oko dva milijuna kuna, no jamčevina je odbijena”, kazao je Živković.

Osim velikog broja neispitanih svjedoka županici u prilog ne ide ni činjenica što je i dalje na funkciji pa se opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao razlog za istražni zatvor može navoditi sve dok ne podnese ostavku.

Sredinom travnja zatražili puštanje na slobodu

Lovrić Merzel i njen odvjetnik puštanje na slobodu posljednji su put tražili sredinom travnja, nakon što su zamjenik ministra financija i šefica Porezne uprave izjavili da je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku sve bilo prema zakonu te da je sisačka Porezna uprava točno procijenila nekretninu, što su potvrdile i dvije revizije.

Porezna uprava u Sisku procijenila je vrijednost sporne zgrade na 10 milijuna kuna, a Uskok tvrdi da je zgrada koju je Merzel kupila za 9,8 milijuna kuna preplaćena i to za čak 4,2 milijuna kuna.

Osim preplaćivanja zgrade SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu Uskok sumnjiči da je šest milijuna kuna nezakonito potrošila na savjetnike, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za još 200 tisuća kuna. Ukupna šteta za koju je sumnjiče veća je od 10,5 milijuna kuna.

Od dvojice županičinih suosumnjičenika iz Remetinca je pušten Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu Hitne pomoći, dok će vlasnik tvrtke IGM Turopolje i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak u Remetincu ostati još deset dana, odnosno dok se ne saslušaju dvojica svjedoka koje Uskokovi istražitelji trebaju ispitati o Kobešćakovoj povezanosti s ovim slučajem.

Izvor: Index.hr/ZDanas