fbpx

Marina Lovrić Merzel ostaje iza rešetaka!

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je zahtjev sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel za puštanjem na slobodu! Merzel će tako u Remetincu provesti najmanje mjesec dana. Osim opasnosti od utjecaja na svjedoke, tu je i opasnost od ponavljanja kaznenih djela, budući da se funkcije nije odrekla, tj. nije dala ostavku na mjesto županice.

Izvanraspravno vijeće vijećalo je jučer, a odluku je Sud objavio danas nakon što je napisana i otpremljena svim stranama u postupku. Marina Lovrić Merzel je pritvorena na mjesec dana, kako ne bi utjecala na 106 predloženih svjedoka i kako, s obzirom na funkciju, ne bi ponovila djelo za koje je tužitelji terete.

Županica je završila u Remetincu jer je sutkinja istrage Jadranka Mandušić prije dva tjedna zaključila da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke, kojih je Uskok predložio čak 106, ali i da bi mogla ponoviti kaznena djela zbog kojih je pod istragom.

Osim velikog broja svjedoka županici u prilog ne ide ni činjenica što je i dalje na funkciji pa se opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao razlog za istražni zatvor može navoditi sve dok ne podnese ostavku.

No, nakon što su u četvrtak zamjenik ministra financija i šefica Porezne uprave izjavili da je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku sve bilo prema zakonu, županičin odvjetnik nadopunio je raniju žalbu na istražni zatvor i zatražio hitno puštanje Marine Lovrić Merzel iz Remetinca.

Zamjenik ministra financija Slavka Linića, Boris Lalovac te pomoćnica ministra i ravnateljice Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec u četvrtak su ustvrdili da je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć sve bilo prema zakonu i da je sisačka Porezna uprava točno procijenila nekretninu, što su potvrdile dvije revizije.

Porezna uprava u Sisku procijenila je vrijednost sporne zgrade na 10 milijuna kuna, a Uskok tvrdi da je zgrada koju je Merzel kupila za 9,8 milijuna kuna preplaćena i to za čak 4,2 milijuna kuna.

Osim preplaćivanja zgrade SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu Uskok sumnjiči da je šest milijuna kuna nezakonito potrošila na savjetnike, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za još 200 tisuća kuna. Ukupna šteta za koju je sumnjiče veća je od 10,5 milijuna kuna.

Živković: Treba vidjeti jesu li Lovrić Merzel kršena ljudska prava

Odvjetnik pritvorene sisačko-moslavačke županice najavio je danas kako će, nakon što prouči odluku kojom je odbijen zahtjev da se Marini Lovrić Merzel ukine istražni zatvor, razmotriti je li u ovom slučaju došlo do mogućih kršenja ljudskih prava.

“Tek moram podignuti odluku i pročitati je, a potom ću vidjeti postoji li nešto što bi ukazivalo na moguće povrede Ustava i ljudskih prava i u tom se smislu obratiti Ustavnom sudu”, izjavio je Živković nakon što je doznao da je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo njegovu žalbu na raniju odluku da se županici odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Podsjetio je da i dalje očekuje sudsku odluku o žalbi na rješenje o provođenju istrage, posebno u odnosu na procjenu zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku za koju su Ministarstvo financija i Porezna uprava u međuvremenu, suprotno Uskoku, ustvrdili da nije precijenjena.

“Ako je sustav utvrdio da je to cifra koja je relevantna, onda mislim da jedan vještak ne može biti relevantniji od tri procjene i tri revizije od strane Ministarstva financija”, kazao je Živković.

Osim argumenata obrane izvanraspravno vijeće je odbacilo i žalbu Uskoka, koji je osporavao raniju odluku da se suosumnjičeni Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu Hitne pomoći, uz jamstvo može braniti sa slobode.

Popec bi tako iz Remetinca trebao izaći kada se provede procedura upisa nekretnina kojima jamči da na slobodi neće utjecati na svjedoke, a iza rešetaka će uz županicu ostati treći osumnjičenik, vlasnik tvrtke IGM Turopolje i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak.

Izvor: Index.hr