fbpx

Maslaci, balzami i melemi – super prijatelji vaše kože

Maslaci, balzami i melemi – super prijatelji vaše kože

ZA ŠTO IH KORISTIMO?

Maslace, balzame i meleme koristimo kada koži želimo dati dodatnu zaštitu. Uobičajeno ih koristimo za njegu jako suhe, ispucale kože ili sluzokože, prilikom izloženosti ekstremnijim vremenskim uvjetima (sunce, vjetar, morska sol), prilikom dugotrajnog boravka u zatvorenim grijanim prostorima, nakon depilacije ili brijanja za zaštitu i brzu regeneraciju oštećene kože, za njegu dječje kože, kože trudnica, za prevenciju nastanka ili umanjivanje postojećih bora, ožiljaka i sl.

Hladnoća, vjetar i sunce su posebno štetni nježnoj koži usana. A s obzirom da usne nemaju prirodnih masti, one trebaju posebnu njegu i zaštitu, koju im pružaju bogati, ultrahranjivi, regenerativni balzami nadopunjeni ugodnim mirisom i ljekovitim djelovanjem eteričnih ulja. Česti sastojak balzama za usne, pčelinji vosak hrani, njeguje i štiti usne, a nakon primjene ovakvih balzama, one su zdrave, mekane i sjajne.

A SASTOJE SE OD…
U nastavku ćemo upoznati zvijezde takvih proizvoda, maslace i biljna ulja koji svojim sastavom i djelovanjem čine čuda za vašu kožu:

KAKAO MASLAC – stvara lagani film koji sprečava isušivanje, ali i blago je vodootporan; koristi se kod suhe i ispucale kože, te njegu usana. Popularan je sastojak preparata za njegu tijela i krema za lice. Djeluje kao izvrstan emolijens jer omekšava suhu kožu, a pogotovo je preporučljiv u prevenciji nastanka strija, povećavajući elastičnost kože. Izolirane iz biljke Theobroma cacao L., sjemenke pravog kakaovca sadrže oko 40-50 % masnog ulja, smjesu glicerida oleinske, palmitinske i stearinske (50-70 %), oleinske i stearinske (22%) te oleinske i palmitinske (5 %) kiseline.

ULJE KOKOSA – Hladno prešani maslac ima ugodan miris po kokosu. Koristi se u maslacima i uljima za kožu, kremama i drugim emulzijskim sustavima, balzamima za kožu i njegu usana, te u pakunzima za kosu, gdje najbolje iskazuje svoja svojstva. Djelotvoran je i u sprečavanju sijedih vlasi. U kožu prodire brzo i daje joj glatkoću. Kao i kakao maslac, štiti kožu od isušivanja.

SHEA MASLAC – Bogat stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom. Sadrži visoki udio neosapunjivog ostatka (čak do 8%), a čine ga provitamin A, vitamin E, steroli, triterpenski alkoholi i esteri cimetne kiseline (pružaju UVB zaštitu).
Štiti kožu od vanjskih ujecaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Pogodan je za njegu svih tipova kože, a posebice suhe i zrele. Njime tretiramo opekotine od sunca, pelenski
osip, dermatitise, seboreju, ožiljke, bore, strije. U kozmetičkoj industriji se najčešće koristi u preparatima za njegu usana i ruku. Pruža SPF 4-8.

NAPRAVITE IH I SAMI!
Za kraj podijelit ću s vama zgodnu i jednostavnu recepturu za iznimno njegujući i ljekoviti balzam za lice i tijelo, a koji je vrlo djelotvoran i za liječenje dermatoloških problema izazvanih atopijskim dermatitisom kod djece i odraslih:
Napravit ćete ga tako da u čistoj posudici dobro pomiješajte 100g nerafiniranog shea maslaca sa 50ml hladno prešanog ulja noćurka i vaš balzam je spreman za upotrebu!
Lagano ga umasirajte u kožu dva puta dnevno ili češće.

Za sve dodatne informacije i korisne savjete oko primjene maslaca, biljnih i eteričnih ulja, te izradu aromakozmetičkih pripravaka od kvalitetnih prirodnih sastojaka, slobodno me kontaktirajte ili posjetite ove subote u Zagrebu na Malom Placu na Tavanu

Izvor: zena.hr