fbpx

Masovne prijevare u Novom Sadu: Nasamareno više od 3000 kupaca stanova, agenti nemaju licence

Gotovo niti jedan agent za prodaju nekretnina u Novom Sadu nema licencu za rad, a ne postoji ni registar u kojem bi građani provjerili njihovo poslovanje.

“U većini slučajeva građani ne znaju da agenti nemaju licencu za rad. U većini slučajeva angažiraju agente po preporuci klijenata koji su imali pozitivno iskustvo”, kaže Dragan Rabatić, direktor prodaje u novosadskoj agenciji Solis za Blic.

Tržište nekretnina je od devedesetih godina neuređeno, pa Novosađani ne mogu provjeriti rad agenata, a ne postoji ni točan podatak koliko je građana prevareno.

“Predsjednik Udruženja za borbu protiv prijevara Aleksandar Pribićević kaže da je umalo bio žrtva prijevare agenata za prodaju nekretnina.

“Nudili su mi stan za 520 eura po kvadratu. Agent je rekao da je cijena niska, jer je stan u izgradnji i da će dobiti sve dozvole. Bilo mi je sumnjivo i odustao sam od kupovine. Ali, mnogi su kupili stan, a investitor je izgradio 50 posto zgrade. Za ostalo nije bilo novca”, kaže Pribićević.

Njegovom Udruženju se obratilo za pomoć više od 20 Novosađana zbog prijevara u kojima su sudjelovali agenti za prodaju.

“Prisustvovao sam sastanku, gdje je direktor investitorske firme rekao da agenti, koji prodaju njegove stanove, lažu građane o karakteristikama i papirima koje zgrada posjeduje. Pojedinim agentima je samo bitno da prodaju stan, jer dobivaju proviziju”, dodaje Pribićević.

Prema informacijama Udruženja prevarenih kupaca stanova, više od 3000 Novosađana su investitori oštetili za desetke milijuna dinara.

 Izvor: Index.hr