fbpx

Merzel i Račan za sukob interesa kažnjeni sa 6.000 kuna, odbačene prijave protiv Milanovića, Karamarka i ministara

NA DNEVNOM redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa našla su se brojna zvučna imena hrvatske politike.

Lovrić Merzel kriva jer nije Povjerenstvu prijavila financiranje suprugove radijske postaje

Povjerenstvo je između ostalog odlučivalo o pritvorenoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel i to zbog činjenice da je Županija financirala i lokalnu radijsku postaju u suvlasništvu njenog supruga. Iako to nije sporno, županica je morala obavijestiti Povjerenstvo kako bi joj se dale upute o transparentnosti.

Merzel je proglašena krivom jer Povjerenstvu nije prijavila da je njezin suprug Mladen Merzel, kao suvlasnik tvrtke S-tel koja je vlasnik Radija Quirinus, bio u poslovnom odnosu sa Županijom. Kažnjena je sa 6.000 kuna. Taj će joj iznos biti odbijen od plaće, u dvije rate.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković u obrazloženju je navela da Lovrić Merzel s obzirom na tu okolnost nije zatražila mišljenje Povjerenstva, iako je imala utjecaj na sklapanje ugovora, a kako bi poslovanje učinila transparentnijim.

Olakšavajuća okolnost je što je utvrđeno da je Županija za oglašavanje koristila usluge i drugih medija te da u tome nije povećavan godišnji iznos namijenjen Radiju Quirinus. Također je utvrđeno da je Sisačko-moslavačka županija bila u poslovnom odnosu sa Quirinus radijom i prije no što je Lovrić Merzel sklopila brak s Mladenom Merzelom i postala županica.

Županičin suprug Mladen Merzel podnio je Povjerenstvu dokumentaciju kojom dokazuje da je prenio upravljačka prava, kao suvlasnik, nad tvrtkom S-tel koja je vlasnik Quirinus radija, iako to nije bio dužan jer nije dužnosnik. Lovrić Merzel je zatražila odgodu donošenja odluke s obzirom da se nalazi u istražnom zatvoru, no Povjerenstvo je zauzelo stajalište da ima sve potrebne relevantne informacije za odlučivanje pa je njezin zahtjev odbilo.

I Račanu 6.000 kuna kazne

Sa 6.000 kuna kažnjen je i SDP-ov saborski zastupnik Ivan Račan koji se na dnevnom redu našao jer je zakasnio u prijenosu upravljačkih prava nad svojom tvrtkom.

Ivica Račan i njegova tvrtka Maksima komunikacije nisu radili ni za jednu državnu instituciju, ali je povjerenstvo utvrdilo da Račan nije na vrijeme prenio upravljačka prava na odvjetnički ured. Učinio je to tek 6. ožujka 2013. godine, umjesto 23. prosinca 2011. godine, kad je stupio na dužnost saborskog zastupnika. Kaznu od 6.000 kuna će mu se naplatiti u dvije rate.

Šanteka nisu kaznili jer se mijenjao zakon

Povjerenstvo je odlučivalo i o slučaju HDZ-ovog saborskog zastupnika Ivana Šanteka, koji je kao zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Đure Brodarca u razdoblju od 2004. do 2005. godine dobivao i naknadu od županijske Skupštine, iako nije smio primati dodatnu naknadu. Tako je ukupno primio 87.571 kunu. DORH je utvrdio da nije bilo kaznenog djela.

Šantek kaže da je prijava politička podvala i da nije počinio neko od zabranjenih djela. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković je istaknula da mu Povjerenstvo ne može izreći sankcije jer moraju postupati prema sadašnjim zakonskim odredbama.

Odbačena prijava protiv premijera Milanovića

Premijer Zoran Milanović je Povjerenstvu prijavljen zbog supruge Sanje Musić-Milanović, koja je sudjelovala u izradi kurikuluma zdravstvenog odgoja. Utvrđeno je da premijerova supruga, kao dugogodišnja zaposlenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditeljica službe za promociju zdravlja, za svoj angažman u povjerenstvu nije primila nikakvu dodatnu naknadu namijenjenu članovima povjerenstva. Povjerenstvo tako neće pokrenuti postupak odlučivanja o sukobu interesa jer za to nema elemenata.

Povjerenstvo je utvrdilo i kako elemenata za odlučivanje o sukobu interesa nema ni u slučaju prijave za aferu s Novom ljubljanskom bankom, koja je Milanovićevom bratu Krešimiru dodijelila iznimno povoljan kredit.

Odbačene i prijave protiv ministara

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak ni protiv prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Njen suprug je suvlasnik tvrtke Ascendant koja, osim u Hrvatskoj, posluje i u Srbiji, BiH te Sloveniji. Pusić je 2011. godine u imovinskoj kartici navela da je njen suprug vlasnik te tvrtke, dok poslovanje u ostalim zemljama regije nije bila dužna prijavljivati.

Povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa nije bilo ni u slučaju ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, koja je prijavljena da je u Ministarstvu “preko veze” zaposlila SDP-ova Žarka Vukobrata i Dubravku Marušić. Povjerenstvo je prikupilo sve podatke i utvrdilo da nema naznaka da je došlo do pogodovanja.

Povjerenstvo je zaprimilo i prijavu protiv ministra turizma Darka Lorencina, koji je ranije obnašao i dužnost pomoćnika ministra gospodarstva, a vezano uz njegovu tvrtku Lorencin d.o.o. koja se bavi turizmom. Povjerenstvo je utvrdilo kako je Lorencin ispunio sve obveze, odnosno prenio upravljačka prava u svojoj tvrtki kad je postao pomoćnik ministra. Njegova tvrtka nije poslovala s Ministarstvom.

Pokreće se postupak protiv Salapića

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak odlučivanja o sukobu interesa protiv HDSSB-ovog saborskog zastupnika Josipa Salapića, koji je obnašao i dužnost predsjednika Nadzornog odbora Bizovačkih toplica. Salapić tvrdi da za to nije primao naknadu.

Odbačena i prijava protiv Karamarka

Tomislav Karamarko prijavljen je povjerenstvu zbog navodnih suvlasništva u nekoliko tvrtki koje su poslovale s državom u vrijeme dok je bio čelnik Ministarstva unutarnjih poslova. Bio je i član Uprave KK Zagreb. Povjerenstvo je utvrdilo da nije bilo sukoba interesa jer se udjela u tvrtkama riješio prije stupanja na dužnost, a u nekima ni nije imao udjela. Postupak protiv njega neće biti pokrenut.

Pokrenut postupak protiv Bandića

Što se tiče slučaja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, povjerenstvo je od Središnjeg ureda Porezne uprave dobilo oznaku tajnosti za njegovu imovinu. Od 2009. do 2013. godine je uz gradonačelničku plaću ostvarivao je drugi dohodak od Turističke zajednica Grada Zagreba i stručne službe Grada, iako za to nije smio primati naknadu. Bandić je 2011. godine zatražio od Povjerenstva mišljenje o tome. Povjerenstvo je donijelo odluku kako ne smije primati naknadu i zato se pokreće postupak.

A gdje je Kerumova imovinska kartica?

Aktualni saborski zastupnik Željko Kerum prijavljen je povjerenstvu za razdoblja dok je obnašao dužnost gradonačelnika Splita. Zbog funkcija koje je obnašao bio je dužan unijeti podatke o načinu stjecanja sve imovine. Povjerenstvo mu je dopis o dostavi imovinske kartice pokušavalo dostaviti na sve moguće načine – slali su mu ga na kućnu adresu, pokušali su ga uručiti tajnici njegova Kluba u Saboru koja ga je odbila primiti… Na kraju je dopis preuzela Kerumova sestra Nevenka Bačić. Povjerenstvo pokreće postupak protiv Keruma, koji je i ranije sankcioniran radi nedostavljanja imovinske kartice.

Kerumov suradnik, bivši splitski dogradonačelnik Jure Šundov, također je bio tema na današnjoj sjednici Povjerenstva. Od Čistoće, Vodovoda i kanalizacije te Turističke zajednice Splita je primao naknadu za rad u skupštini društva, iako nije smio. Protiv njega se također pokreće postupak.

U sukobu interesa bila je i Kerumova zamjenica, bivša splitska dogradonačelnica Anđelka Visković, koja je od Turističke zajednice Splita primila 80.000 kuna. I protiv nje se pokreće postupak.

Povjerenstvo za sukob interesa na kraju današnje sjednice dotaklo se i slučaja bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona, za kojeg je utvrđeno da je bio u sukobu interesa i kojeg je Povjerenstvo kaznilo s 40.000 kuna. Šegonu je upućen dopis, ali nije potvrđeno da je i zaprimio odluku.

Izvor: Index.hr /ZDanas