fbpx

Milutin Graić odgovarat će za ratni zločin u Perušiću

Milutin Graić, 41-godišnji Benkovčanin koji je prošli tjedan temeljem uhidbenog naloga RH lišen slobode u nizozemskom gradu Roosendal, nakon izručenja Hrvatskoj odgovarat će pred Županijskim sudom u Splitu zbog ratnog zločina počinjenog za vrijeme Domovinskog rata u selu Perušić.

Za Graićem je bila raspisana Interpolova tjeralica jer je protiv njega i još deset osoba, pripadnika tzv. “Martićeve milicije”, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo optužnicu kojom ih se tereti zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl.120. OKZRH, no hrvatskom je pravosuđu bio nedostupan. Spis je stoga stajao kod suca Županijskog suda u Zadru Borisa Babića, koji je i inicirao raspisivanje tjeralice.

 – Tereti ih se da su da su kao pripadnici tzv. “Martićeve milicije” postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme oružanog sukoba kao i Dopunskog protokola uz tu konvenciju, tako što su uhićivali, fizički zlostavljali i pljačkali Hrvate na području Perušića od rujna 1991. do 24. siječnja 1993. godine. Između ostalog, na teret im se stavlja da su ispalili tromblonske mine u obiteljsku kuću oštećenika N.B. uslijed čega je kuća do temelja izgorjela, a potom da su u Perušiću Donjem zapalili novosagrađenu kuću u vlasništvu G.G. te mu u više navrata opljačkali svu imovinu i to stoku, tehničke predmete, traktore, prikolice, freze i drugo u čemu je sudjelovao i optuženi Milutin Grajić – izvjestili su iz zadarskog ŽDO-a koji će pred splitskim sudom zastupati tužiteljstvo čim se za raspravu ispune uvjeti.

Izvor: Zadarski list/ZDanas