fbpx

Ministar Miljenić uvažio većinu prijedloga župana za reformu pravosuđa

Prvi prijedlog je bio 18 općinskih sudova, no nakon pritiska svih hrvatskih župana ipak će svaka županija imati svoj općinski sud.

Ministarstvo pravosuđa će nakon 1. svibnja ove godine Vladi dostaviti prijedlog reorganizacije sudske mreže u Hrvatskoj kojim bi se cijela Hrvatska podijelila na 15 pravosudnih područja te na kojima bi djelovalo 15 županijskih sudova, 23 općinska suda i 21 prekršajni sud i 21 općinsko državno odvjetništvo, a u Zagrebu bi bila ukupna tri suda.

Prema prvotnom prijedlogu bilo je predviđeno samo 18 općinskih sudova, no nakon brojnih sugestija, prigovora i dopuna od strane župana, Ministarstvo pravosuđa se ipak odlučilo na povećanje broja na 23, odnosno svaka županija će imati svoj općinski sud, a u Zagrebu će biti tri.

„Zahvaljujući konstantnim pritiscima putem medija, službenim dopisima, brojnim sastancima i raspravama proteklih mjeseci, uspjeli smo izboriti da Ministarstvo pravosuđa donese odluku koja barem djelomično odgovara stanovnicama hrvatskih županija. Zahvaljujemo ministru Orsatu Miljeniću što je sagledao i uvažio većinu naših prijedloga za reorganizaciju sudova, no i dalje se nadamo kako ovo ipak neće biti samo dodatni udar na građane, već efikasnije i racionalnije sudstvo“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

„Mnogo je truda uloženo u ovaj proces i moram se posebno zahvaliti pomoćniku ministra Ivanu Crnčecu, prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, predsjedniku RH prof. dr. sc. Ivi Josipoviću, zamjenici Općinskog državnog odvjetnika u Čakovcu Kseniji Vidović Vincek, odvjetnici Petri Vugrin, ali u konačnici i ministru Orsatu Miljeniću te cjelokupnoj političkoj sceni Međimurja na punoj podršci“, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Od 1. siječnja 2015. zauvijek bi trebala zatvoriti vrata 44 općinska suda, 21 prekršajni sud te 12 općinskih tužiteljstava, a od 1. srpnja iduće godine prestalo bi raditi još 40 prekršajnih sudova – stoji u priopćenju Hrvatske zajednice županija.

Izvor: HRT/ZDanas