fbpx

Na “Valovima” Festivala vratili se u 1964. obilježavajući Hichcockov posjet Zadru

Zadarski kafić Vinyl bar bio je preksinoć mjesto sjećanja na jednog od najvećih redatelja u povijesti filma. Dr. Antonija Mlikota i studenti treće godine povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zadru svojim su perfomansom podsjetili na 1964. i posjet Alfreda Hitchcoka Zadru.

– Na ‘Valovima’ Festivala znanosti ove vas godine vraćamo u 1964. obilježavajući Hichcockov posjet Zadru. Ovogodišnji festival realizirali smo uz pomoć Znanstvene knjižnice u Zadru, Fototeke Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, Jadran filma, Dječjeg vrtića Sunce – objekta Jazine, Galerije umjetnina Narodnog muzeja i Vinyl bara. Cilj projekta je prezentacija istraživanja koje su proveli studenti treće godine Odjela za povijest umjetnosti, koji će kroz prezentacije, predavanja i izložbu rekonstruirati najvažnija događanja 1964. Godine u Zadru s osobitim naglaskom na posjet svjetski poznatih osoba kao što je Sir Alfred Joseph Hitchcock, Jacqueline Kennedy Onassis i Omar Sharif, rekla je Antonija Mlikota.

zadar_1964 (4)

U Kinoteci Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu sačuvan je film “Zadar u prostoru i vremenu” koji je snimljen upravo te godine u Zadru. Međutim, kaže Antonija Mlikota, iz tehničkih razloga ga nije moguće emitirati, pa je prikazan film Mirka Bašića “Zadar” proizvodnje Jadran filma iz 1950.

– Puštanjem glazbe s ploča iz tog razdoblja i organiziranjem plesnjaka cilj nam je privući stariju publiku i u potpunosti evocirati sjećanje na šezdesete.

– Prezentirana građa se čuva u Znanstvenoj knjižnici u Zadru, a preuzeta je iz Narodnog lista, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, Večernjeg lista i Svijeta, rekla je između ostalog Mlikota.

Izvor: Zadarski list/ZDdanas