fbpx

Na zemljištu predviđenom za azil danas je odlagalište otpada

Svjedoci smo kako se ovih dana podignula velika prašina oko zadarskog azila za pse smještenog na predjelu Žmirići uz državnu cestu D 306 u pravcu Nina i u blizini trgovačkog centra Plodine. I dok se za gradnju novog azila potpisuju peticije na lokaciji nesuđenog novog gradskog azila za napuštene životinje iz dana u dan sve više bujaju hrpe otpada, od onog građevinskog pa do uginulih životinja.

Naravno, riječ je o zemljištu za kojeg se ne tako davno govorilo kako će na njemu Grad Zadar uz pomoć izvjesnog, ¨tajanstvenog¨ donatora izgraditi novi azil za pse. Radi se o dvije do tri tisuće metara četvornih šumskog prostora smještenog uz cestu Zadar-Ražanac-Pag negdje između Bokanjca i križanja Mazija kuće uvučenog od navedene prometnice tristo metara u šumu. Teren je najprije iskrčen te uredno poravnat sa šljunkom do kojeg je također izgrađen prilazni put. I kad se činilo da je stvar riješena, da će napušteni psi konačno dobiti sklonište i kad se pomislilo kako će gradsko ¨ruglo¨ u Žmirićima biti premješteno na navedenu lokaciju sve je, izgleda, palo u vodu.

No, da bi stvar bila još tragičnija na lokaciji spominjanoj za azil za čiju su pripremu zasigurno utrošena i financijska sredstva, po onome što se može vidjeti iz dana u dan neodgovorni pojedinci dovoze otpad.

Uz činjenicu da se itekako zagađuje okoliš, mora se uzeti u obzir posebno i to da se u blizini tog prostora nalazi zaštićeni vodno-slivni tok podzemnih voda koje teku do bunara na izvorištu Bokanjac s kojeg se stanovnici grada Zadra svakodnevno opskrbljuju pitkom vodom.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Branko BOŽIĆ