fbpx

Nagrađivani zadarski fotograf Filip Brala prezentirao dio svojih impresija s nedavnog putovanja po Tajlandu i Kambodži

S preko 100 fotografija, koje su se uz njegova objašnjenja izmjenjivale na video zidu mulitimedijalne dvorane Gradske knjižnice Zadar, zadarski fotoreporter Filip Brala u ponedjeljak je javnosti prezentirao dio svojih impresija s nedavnog putovanja po Tajlandu i Kambodži. Voditeljica događanja bila je novinarka Nikolina Radić Antić.

– Svi mi imamo fotoaparat kada putujemo i donosimo kući brdo fotografija, no nije isto kada to radimo mi amateri i kada to radi profesionalac poput Filipa, najavila je moderatorica gosta.

I nije pogriješila, nagrađivani zadarski fotograf prekjučer navečer “donio” je u knjižnicu sa sobom rijetko viđen dio Tajlanda i Kambodže. Zabilježivši svojim aparatom prirodu, ljude, hranu, spomenike, hramove, životinje… Filip je na upečatljiv, vizualno atraktivan i nadasve emotivan način “ispričao” okupljenima priču, kako se to popularno zna reći za dobru fotografiju, snažniju od 1.000 riječi.

Prve je dvije večeri rezervirao sobu u Bangkoku, a onda se, kako su dani odmicali, u istraživanja upućivao bez predhodno zacrtanog puta, koristeći usluge lokalnih prijevoznika, turističkih agencija i stanovništva.

– Ono što sam odmah po dolasku zapazio su boje koje na neki način definiraju cijelo podneblje. Rekao bih da je njihova kultura mnogo šarenija od naše. Počevši od jela bogatog raznim povrćem i umacima svih boja preko odjeće i života koji se doslovno odvija na cesti. Gužve su velike, turisti i lokalno stanovništvo izmješani, vreva na sve strane. Primjetio sam da ima dosta Kanađana i Amerikanaca kojima su tamošnje cijene doslovno smiješne. Primjerice, smještaj se može naći već za 30 kuna, a jedan obilan obrok koji uključuje nekoliko vrsta pašte i začina s dva jaja za svega pet kuna. Tko želi može probati i škorpione i pauke koji se prženi nude na svakom koraku, no ja nisam bio raspoložen za eksperimentiranje. Kako je Tajland poznat i po seks turizmu za 50 dolara možete birati prostitutku kakvu god želite, naglašava kroz smijeh Filip i dodaje da o tim uslugama ipak ne svjedoči iz prve ruke.

Tijekom svog posjeta Tajlandu i Kambodži Brala je posjetio i puno hramova, rekavši kako su mnogi dosta oštećeni, posebice u Kambodži koja je siromašnija od Tajlanda.

– U Kambodži možeš za par tisuća dolara kupiti ženu i dovesti ju sa sobom u Hrvatsku, naglasio je kroz smijeh zadarski fotoreporter koji to ipak nije napravio.

Izvor: Zadarski list/ZDanas

Foto: Tomislav JERAK