fbpx

NAUTA LAMJANA: Khan lagao radnicima da nije zvao policiju, dokument pokazuje da jest

Riječki stečajni upravitelj Alein Khan u četvrtak ujutro ponovno se vratio u Zadar neobavljena posla iz Nauta Lamjane u stečaju. Primopredaja škvera koju je trebao obaviti u upravnoj zgradi s prošli tjedan smijenjenim kolegom, Šibenčaninom Ivanom Rudom, nije uspjela jer je 40-ak radnika po drugi put u tri dana svojim tijelima iza improviziranih barikada stalo u obranu radnih mjesta. Radnicima su uz sindikalnog pravnog zastupnika SSSH, Vedrana Uraniju, i načelnika Općine Kali, Duška Vidova, podršku dali i čelnici Općine Tkon i Pašman, Goran Mušćet, Andro Magić i Krešimir Ćosić.

– Nećeš unutra! Ti si likvidator i nisi dobrodošao. USKOK i DORH mogu unutra, a ti preko nas živih nećeš – riječi su kojima su uz zvižduke negodovanja radnici Naute dočekali Khana i njegovu pomoćnicu Rajnu Grzunov-Lonić na ulazu u brodogradilište. Khan je pokušao uvjeriti radnike da on samo izvršava sudsko rješenje, te da će on, nakon što preuzme škver, vidjeti što je moguće. Kazao je kako to želi učiniti mirnim putem.

– Ljudi, to ne ide ovako. Neznam tko vam je rekao da to radite, ali ja nisam vaš neprijatelj. Ja samo radim svoj posao. Kakve su ovo bačve, što je ovo? Pa nisam s tenkom došao – suočivši se s neraspoloženim radnicima na barikadama govorio je Khan, no radnici su se na njega sručili kišom pitanja o tome koliko je tvrtki on uopće spasio, tko ga šalje i plaća, zašto im je blokirao krvavo zarađene plaće…

Sindikalni povjerenik Marijo Košta upitao je Khana zašto je pozvao policiju ako je došao u prijateljskoj namjeri. Khan mu je odgovorio kako on nema nikakve veze s tim, ustvrdivši da su specijalci na otok stigli samo preventivno, po vlastitoj procjeni, jer je najavljeno okupljanje radnika na ulazu u brodogradilište.

– Lažeš! Imamo dokument u kojem stoji pod točkom jedan da se nalaže primopredaja između tebe i Rude, a pod dva, da se traži policijska intervencija jer se očekuje otpor radnika. Taj dokument još je prije dva dana potpisala Ardena Bajlo, stečajna sutkinja Trgovačkog suda – bio je izričit Košta.

U međuvremenu, dok se vodila žustra rasprava između radnika, predstavnika sindikata i bivšeg stečajnog upravitelja s Khanom, Vedranu Uraniji na zamolbu za odgodom primjene policijske sile odazvali su se načelnik PU zadarske Neven Paškalin i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Odbijen je zahtjev za intervencijom zbog proceduralne pogreške. Takvu je intervenciju, naime, potrebno zatražiti sedam, a ne svega dva dana ranije.

Stoga Khanu nije preostalo ništa drugo do povući se još jednom, a radnici su ga ispratili paljenjem bengalki, uzvicima i aplauzom. Ujedno, najavili su i da će čuvati škver koliko god to bude trebalo. Moglo se čuti i pjevušenje “nećete u Lamjanu dok smo živi mi”, a i povici kako je situacija jednaka onoj 90-ih kad su stali u obranu hrvatskog tla.

Izvor: Zadarski list/ZDanas