fbpx

Novi stečajni upravitelj Nauta Lamjane Riječanin Alein Khan

Aleina Khana je u ponedjeljak imenovala predsjednica Trgovačkog suda u Zadru nakon što je s te dužnosti razriješila Šibenčanina Ivana Rudu.

U obrazloženju odluke Bajlo je navela razne knjigovodstvene nepravilnosti otkrivene u reviziji poslovnih knjiga Nauta Lamjane u stečaju obavljene prošli tjedan na zahtjev grupe nezadovoljnih vjerovnika i to: iO ADRIA AG, ODMARALIŠTA iO ADRIA d.o.o. i Marina Preko. Naveli su kako se u škveru u stečaju sklapaju novi Ugovori o radu iako za to ne postoji odobrenje stečajne sutkinje pa da su slijedom toga i isplate temeljene na takvim ugovorima nezakonite. Spornim su našli i isplatu putnih troškova stečajnom upravitelju Rudi, koji je na ovom poslu bio zaposlen temeljem Ugovora o djelu, a koji ga onda obvezuje priložiti putnu kartu za trajekt, ispis računa s ENC-a stečajnog upravitelja, i slično.

– Iz posljednjeg izvješća stečajnog upravitelja proizišlo je da na računu stečajnog dužnika ima 500 tisuća kuna, te da ima šest zaposlenika više nego li je imao u prethodnom razdoblju, kao i da još uvijek sudu nije dostavio predračun troškova postupka na odobrenje. U očitovanju, on je naveo kako je nastavljeno poslovanje preuzimanjem privremenih i povremenih poslova, do okončanja problema sa dodjelom podkoncesije, stoga je plaćao sve troškove poslovanja smatrajući da oni nemaju tretman stečajnog postupka. Također, naveo je kako je sebi isplaćivao predujam nagrade na koju ima zakonsko pravo, a da djelomičnu diobu nije proveo jer mu je novac trebao kako bi stečajni dužnik, Nauta Lamjana, bio financijski stabilan, pa kao takav mogao preuzimati poslove – navela je Bajlo, dodajući da je Rude pojasnio kako je smatrao da je u uvjetima kakvi jesu smio zaposliti Ivu Baljkasa da vodi poslovanje škvera.

Izvor: Zadarski list/ZDanas