fbpx

ODGOVOR AKCIJE MLADIH NA DOPIS TVRTKE AS-EKO: Dopis Damira Vrvila je propagandni pamflet pun netočnosti

Dopis gospodina Damira Vrvila je propagandni pamflet pun netočnosti gdje Vrvilo Zakon o zaštiti životinja tumači onako kako njemu paše i traži parcijalnu primjenu istog tj onako kako je u njegovom poslovnom i financijskom interesu.

Dakle:

1.Peticijom za izgradnju skloništa sakupljeno je gotovo 20 000 tisuća potpisa iz zemlje i inozemstva a najviše u samom gradu Zadru a ne 10 000 kako navodi Vrvilo. Potpisi su prikupljeni u rekordnom roku od svega nekoliko dana i to je itekako odraz pravog stanja na terenu i mišljenje građana. Potpisi su predočeni u gradu i županiji , pozivam i gospodina Vrvila da se uvjeri u njih broj i autentičnost.
Sukladno ovom mom pozivu a budući da gospodin Vrvilo tvrdi da su oni „no kill“ sklonište molio bih ga da nam predoči dokumentaciju o svim životinjama koje su ušle u sklonište njegove tvrtke , sa brojevima mikročipova,fotografijama i imenima i prezimenima osoba kod kojih su udomljene. Naime tvrtka As-eko je u 2012 godini samo sa područja grada Splita prikupila 224 psa i 54 mačke. Ako se uzmu u obzir svi gradovi i općine gdje je tvrtka As-eko koncesionar taj broj je višestruko veći. Vrvilo tvrdi da su sve te životinje udomljene. Prilično nevjerojatno ali vrlo lako dokazivo pa ga pozivamo da te dokaze i predoči.

2.Netočna je tvrdnja da su psi koji se nalaze u Azilu na Žmirićima u lošem stanju i da su u uvjeti loši što je Vrvilo navodno ustvrdio u svom „tajnom“ posjetu azilu. Osobno sam bio u azilu a prilikom razgovora u Gradskoj upravi pozvao sam gradonačelnika, dogradonačelnika Vrančića i pročelnika ureda za Socijalnu skrb i zdravstvo Marija Pešuta da učine isto. Tom prilikom sva trojica su izjavila da znaju da su životinje u azilu u dobrom stanju. Uostalom u to se može lako uvjeriti svatko tko želi posjetom azilu.

3.Netočna je tvrdnja da životinje u azilu nemaju adekvatnu medicinsku skrb i da nisu cijepljene. Što je također lako provjerljivo.
Kad se već poziva na zakon Vrvilo bi trebao znati da mu na području Zadra ne može podizvođač biti Veterinarska stanica Zadar jer ne posjeduje rješenje za obavljanje djelatnosti prikupljanja i privremenog zbrinjavanja životinja.

U svom dopisu Vrvilo navodi da godišnje ima 10 nadzora veterinarske inspekcije, međutim gle slučajnosti ne navodi kakvi su rezultati tih nadzora. Da li je sve bilo uredno ili je pronađen veći broj životinja od onog koji je dozvoljen rješenjem ? I koliko po rješenju Vrvilo ima pravo držati životinja u skloništu posebno uzevši u obzir činjenicu da pretendira zbrinjavati životinje iz gotovo svih gradova i općina Zadarske, Šibensko-Kninske i Splitsko-dalmatinske županije?

Iskazivanje interesa za izgradnju zadarskog azila i pozivanje na javno nadmetanje vrhunac je licemjerja čovjeka koji je trebao zaključiti posao sa gradom Zadrom bez javnog natječaja kao JEDINI ponuđač.

Na kraju krajeva objedi gospodina Vrvila upućeni su na pogrešnu adresu jer Udruga za zaštitu životinja Zadar zbrinjava nezbrinute životinje preko deset godina u azilu na Žmirićima silom prilika. Naime Gradska uprava se u tom periodu više puta pa čak i javno obvezivala da će izgraditi azil što do dana današnjeg nije učinjeno. Da je obećanje ispunjeno životinje bi bile zbrinute sukladno zakonu. Dakle za trenutnu situaciju kriva je Gradska uprava a nikako Udruga za zaštitu životinja Zadar.

Na žalost trenutno alternative za azil u Žmirićima nema što su pokazala i dosadašnja negativna iskustva sa koncesionarom iz Pokupskog Cerija. Vrvilo i njemu slični koncesionari nikako nisu rješenje postojećeg problema za Zadar i Zadarsku županiju već mogu biti samo smokvin list tj. pokušaj zadovoljavanja zakonske forme i to kako je već gore navedeno na parcijalan način i nauštrb dobrobiti nezbrinutih životinja.

Sukladno dogovoru u Gradskoj upravi ,značaju Zadarske županije i Zadra petog po veličini grada u Hrvatskoj problem zbrinjavanja životinja treba riješiti prema civilizacijskim normama 21 stoljeća sa vlastitim azilom na području županije a ne da nam taj problem rješava tamo netko iz Šibenika ili Pokupskog Cerija sa vrlo upitnim referencama i namjerama. Uostalom na to nas obvezuju i potpisi građana na peticiju za izgradnju skloništa koji su svojom brojnošću više nego jasno dali do znanja što od nas traže i očekuju.

ZDanas