fbpx

Ostalo je na otoku još nekoliko radnih mjesta, hoće li sud i policija uredovati?

Agonija desetak zaštitara i desetak policajaca u remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana na otoku Ugljanu jučer je završena. Postignuto je primirje s opakim neprijateljem – radnicima koji su silom upirali u nakani da zadrže radna mjesta, nastave zarađivati plaće i plaćati doprinose. Njih 40 jučer su pored već izmučenih i napaćenih zaštitara i policajaca, koji danima brane škver, pušteni da rade. Da se ne ostavi ništa slučaju, obezglavljeni su. Marijo Košta, sindikalac koji je označen kao vođa pobune, ostao je s druge strane žice.

Otočka bitka započela je još prošli tjedan, a kulminirala je prošli vikend, odnosno u ponedjeljak na noć. Jake policijske snage oko dva sata u noći pod punom su opremom izvele desant, zauzele uvalu u kojoj se još od polovine 80-ih godina prošlog stoljeća nalazi škver i razbili najveću utvrdu radnika na tom otoku.

Sve po zakonu
Zaštitari i policajci nastavili su čuvati škver danonoćno, kako ne bi ponovno pao u ruke ljutom neprijatelju. No ovi se nisu predavali. Dva dana nakon gubitka teritorija doveli su i pojačanje – svoje sumještane, a priklonio im se i dio lokalnih vlasti s Ugljana i Pašmana. To je bio tek početak otpora. Svu dokumentaciju o nezakonitim radnjama u brodogradilištu unatrag nekoliko godina, radnici su predali nadležnim institucijama – USKOK-u i DORH-u. Srećom, oni još uvijek nisu reagirali, što je zaštitarima i policajcima angažiranim od strane tvrtki koje se bore za gašenje škvera i 40-ak radnih mjesta, ostavilo prostor za manevar putem Trgovačkog suda. Na ruku su im do sada išle i zakonske odredbe pa su uspješno razvukli parnično ročište za pobijanje stečajnog prava na Trgovačkom sudu za više od godine dana. Posljednji potez koji su poduzeli, zahtjev za smjenom stečajnog odmetnutog upravitelja Ivana Rude, koji se potpuno izmaknuo kontroli i škver počeo izvlačiti iz stečaja, pokazao se također uspješnim. Na Rudino mjesto postavljen je novi stečajni upravitelj, Alein Khan, koji je odmah poduzeo ključne radnje za gašenje škvera i zabranio pristup opakim radnicima, iako su oni svako jutro uporno dolazili u namjeri da se dočepaju svojih radnih mjesta i započnu ponovno raditi.

Kako bi slomio neprijatelja, Khan je za svoje najbliže suradnike uzeo dvije osobe za koje vjeruje da dobro poznaju lokalnu situaciju, a i radnike svakog po imenu i prezimenu. Plan mu je bio iskoristiti to za svoju prednost i krenuti na slamanje jednoga po jednoga po sistemu „pronađi najslabiju kariku” i namami ih u brodogradilište. Ali strogo kontrolirano. Najslabiji su, svakako, oni koji prehranjuju obitelji škverskom plaćom, koji imaju bolesne članove obitelji, školarce i studente. Gladna usta i dospjele režije trebali su biti najjači adut zagovornika stečaja na ovom otoku. Stručnjaci drže kako je to jako dobra taktika i moćno oružje za gušenje bunta opakih radnika koji su se suprotstavljali krupnom kapitalu i kriminalnim radnjama.

No u četvrtak ujutro dogodio se prevrat. Khan je poslušao glas razuma koji mu je, navodno, stigao iz hrvatske metropole, pa je pustio 40 radnika jučer u škver.

Tim činom još uvijek nije izbjegnut onaj pravi obračun kod O. K. Corrala koji se očekuje 25. travnja na Trgovačkom sudu u Zadru. Ne uspiju li zagovornici stečaja sudsko ročište odgoditi, bit će to svakako novi prostor za produljenje agonije zaštitara i policajaca koji su danima odolijevali naletima opakih radnika.

Svakako, vrijedno je spomenuti i zakonske odredbe u Republici Hrvatskoj pisane po mjeri moćnika. Prvo, tu je takozvana trodioba vlasti prema kojoj su sudovi neovisni u donošenju odluka. U konkretnom slučaju, Trgovački sud u Zadru nije dužan provjeravati tko je u krivu, tko u pravu, i koja je pozadina priče. Oni odrađuju svoj dio posla vezan uz stečaj i stečajne upravitelje. Zakon kaže kako su najvažniji vjerovnici. Nema veze je li stečaj pokrenut nezakonito, odnosno na temeljima nezakonitih radnji u službi banaka i pojedinaca. Njih treba isplatiti sada i odmah, a kasnije DORH, USKOK i policija neka utvrđuju što se dogodilo. Nema veze ni ako za u najboljim uvjetima godinu ili dvije nadležne institucije utvrde kako su radnici bili u pravu. Bitno je da je sve provedeno po zakonu, a ako njihovih radnih mjesta tada više ne bude, Bože moj, tko im je kriv?!

Najveća policijska akcija
Bitno je da su sudovi odradili sve po „peesu”, a jednako i policija. Štoviše, momci su pokazali izuzetnu spremnost, odlučnost i spretnost i u kopneno-morskim uvjetima na djelu. Njih stotinjak izvelo je najveću policijsku akciju za mandata načelnika Nevena Paškalina po kojoj će on vjerojatno i biti zapamćen. Optimističari kažu kako se pročulo da na Ugljanu i Pašmanu ima još nekoliko radnih mjesta. Navodno još uvijek dobro posluje nekoliko kafića i trgovina. Stigne li taj glas do suda, možda bismo mogli biti svjedoci još jedne policijske akcije na zadarskim otocima.

Ova događanja na škoju ponajviše vesele zadarske kriminalce i ljude „s one strane zakona”. Kako i ne bi?! Dok se sudovi, državno odvjetništvo i policija bave radnicima i nekim sitnim prekršiteljima zakona, oni nesmetano zgrću milijune.

Bilo kako bilo, ova situacija neodoljivo asocira na začepljenje u kanalizacijskoj cijevi. Čep je stvoren, talože se novi slojevi. Bez sumnje je da će prije ili kasnije eksplodirati, a koga i u kolikoj mjeri će sadržaj dohvatiti, ostaje za vidjeti.

Izvor: Zadarski list