fbpx

Otpušteni sindikalac Košta: Milanoviću, poništite koncesiju “Nauti Lamjani”

Ni premijer Zoran Milanović ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nemaju što reći o slučaju brodogradilišta “Nauta Lamjana” u Kalima, gdje je stečajni upravitelj uveden pod policijskom pratnjom, a radnici zaustavljeni kordonom specijalaca.

Nisu se oglasili ni lokalni ogranci dviju najvećih stranaka, a sve su prešutjeli i saborski zastupnici sa zadarskog područja, među kojima i Ante Jerolimov, inače HDZ-ov načelnik nekoliko kilometara udaljenog Preka.

Milanović je izjavio da se njemu ne može postaviti pitanje je li bio potreban ulazak specijalaca u ugljanski remontni škver jer je to sudski postupak i ta je akcija bila na zahtjev suda.

– Policija radi ono što joj kaže sud ili DORH, policija ne razmišlja o tome, ona to provede. Žao mi je zbog toga, ali to je sve što mogu o tome reći. Ni ja ni ministar ne upravljamo policijom – rekao je premijer.

Iako svi hrvatski mediji već danima bruje o “Nauta Lamjani”, prvi čovjek oporbe nema dovoljno materijala za bilo kakvu sadržajniju izjavu.

Karamarko: Ne znam slučaj

– Ne poznajem slučaj detaljno tako da ne bih komentirao. U ovom trenutku teško mi je komentirati policijski i sudski postupak, tek kad slučaj bude gotov – naglasio je Karamarko u srijedu u Zadru, gdje je bio gost na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Kada slučaj bude gotov, burza rada će biti bogatija za 40-ak radnika.

– Premijer je izjavio da se ne može petljati u posao suda i policije. Dobro, ali se nadam da se može petljati u rad svojih ministara jer ćemo od Ministarstva pomorstva zatražiti da “Nauta Lamjani” oduzme koncesiju – najavljuje novu radničku akciju Mario Košta, otpušteni sindikalni povjerenik, podsjećajući da je koncesija odobrena 1999. godine na rok od 32 godine.

Put prema likvidaciji

– Sada je potpuno jasno da novi stečajni upravitelj vodi poduzeće u likvidaciju, pa kada je već prekinuta naša osnovna djelatnost zbog koje smo i dobili koncesiju, onda neka je Ministarstvo oduzme i raspiše javni natječaj za izbor novog koncesionara, a ja sam uvjeren da će se na taj natječaj javiti desetak zainteresiranih, među kojima bi bile i neke velike hrvatske tvrtke – kaže Košta.

O toj mogućnosti progovorio je i stečajni upravitelj Alein Khan.

– Budućnosti kakva je do sada bila više neće biti. Potpuno je jasno da će “Nauta Lamjana” u stečaju ići u likvidaciju, ali nastavit će raditi koncesionar koji će dobiti ponudu da kupi imovinu brodogradilišta i zaposli te ljude koji ne bi trebali biti zabrinuti. Dotle, radnici mogu osnovati firmu i raditi u škveru u zakupu, ali to ne odgovara njihovu vodstvu – izjavio je Khan.
PREDRAG OPAČIĆ
SNIMIO JURE MIŠKOVIĆ / CROPIX
Posao za načelnika koji je odobrio apartmane?

Pravna država je, prvi put, morskim putem došla u brodogradilište, rekao je Khan objašnjavajući činjenicu da je u škver stigao policijskim brodom. – Sada u brodogradilištu imam brodove na crno, nema radnih naloga, ti brodovi nemaju popratnu dokumentaciju, komande za dizalicu su otuđene. Znam da je radnicima bilo lijepo, dobivali su plaću, a njihovo se vodstvo bogatilo na svoj način – izjavio je stečajni upravitelj i dodao da se mogu dovršavati samo tekući poslovi, dok za proizvodnju mora postojati stečajni plan.

– Za ponedjeljak ujutro je bilo predviđeno da s jednim lokalnim inženjerom brodogradnje pokušamo predvidjeti što bi se toga dana radilo. Imao sam mogućnost vratiti deset radnika za spuštanje brodova, ali ne znam ima li posla za sve radnike – rekao je Khan. “Lokalni inženjer brodogradnje” je Tino Vidov, nekadašnji zaposlenik škvera, ali i bivši načelnik općine Kali. Vidov je bio na čelu općine u vrijeme kada se mijenjao Prostorni plan prenamjenjujući dio škverskog zemljišta za izgradnju apartmana.

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru prozvala medije zbog Neute Lamjane

Predsjednica zadarskog Trgovačkog suda Ardena Bajlo prozvala je danas medije da su zadnjih deset dana na neobjektivan način prikazali okolnosti i razloge razrješenja bivšeg stečajnog upravitelja remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana na Ugljanu, Ivana Rude, te da su prenijeli klevete i neistine koje su “tom prigodom izrekli sudionici događanja”.

Time su mediji, ističe sutkinja Bajlo, grubo povrijedili dignitet Trgovačkog suda u Zadru te njezino profesionalno i osobno dostojanstvo, kao predsjednice toga suda i ujedno suca u navedenom stečajnom predmetu.

Sutkinja u priopćenju podsjeća kako je stečaj nad Nauta Lamjanom otvoren u listopadu 2011., da ukupno utvrđena potraživanja iznose 71.968.486,70 kuna, da je iznos od 241.002.251,38 kuna predmet sudskog spora te kako je na skupštini vjerovnika odlučeno da se poslovanje ne nastavi već da se imovina stečajnog dužnika unovči.

“Navodi o tome kako sam ja znala za nekakav kriminalu u ovom postupku nisu istiniti. Cijeli sadržaj spisa dostupan je svim vjerovnicima i Državnom odvjetništvu, čiji predstavnik sudjeluje na skupštinama vjerovnika. Nadalje, navodi o tome kako je razrješenjem Ivana Rude spriječeno restrukturiranje stečajnog dužnika i onemogućen nastavak proizvodnje su deplasirani s obzirom da odluka o nastavku proizvodnje i izradi stečajnog plana nikada nije donijeta na skupštini vjerovnika. Odobravanjem povremenih poslova stečajni je upravitelj trebao povećati stečajnu masu i tim sredstvima pokriti troškove postupka i provesti djelomične diobe radi namirenja vjerovnika, a da li se ponašao u skladu sa takvom odlukom vjerovnika, tek će se utvrditi”, navodi u priopćenju sutkinje Bajlo.

Sutkinja također ističe kako može razumjeti frustraciju radnika tvrtke Nauta Lamjana u stečaju i ozračje, ali da ne može razumjeti histeriju koja je u javnosti nastala dijelom zahvaljujući i medijima.

“Sve to dovelo je do javne osude suca koji je postupio profesionalno i u skladu sa zakonom i čija je odluka i potvrđena. Pri tome, podržavanje osobe koja je postupala protivno zakonu i zbog toga je razrjesena dužnosti i izazivanje nereda tolikih razmjera jasno pokazuje koliko je i njima, ali i medijima stalo do pravne države koju prizivaju, ali u tuđe dvorište”, zaključuje predsjednica Trgovačkog suda Zadru Ardena Bajlo.

Inače, stečajni upravitelj Nauta Lamjane Alein Khan izjavio je danas prijepodne da posla ima samo do 1. lipnja, nakon čega to remontno brodogradilište ide u likvidaciju.

“Normalizirali smo situaciju, vraćeni su svi nužni strojevi te moramo dovršiti započete poslove”, rekao je Khan i dodao kako posla ima otprilike do 1. lipnja, nakon čega će Nauta Lamjana u likvidaciju.

No, dodao je kako će “brodogradnja kao djelatnost tu ostati i funkcionirat će dalje. Nauta će ostati do dolaska novoga koncesionara, neće se ništa prodavati, a kada dođe novi koncesionar, on će preuzeti posao”, izjavio je Khan.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas