fbpx

Otvoren Nacionalni park Crno brdo

Stotinjak stanovnika Ravnih kotara došlo je u Biljane Donje na prosvjed protiv Crnog brda u Biljanima Donjim i odabrane lokacije za županijski centar za gospodarenje otpadom. Prosvjed je organizirala Udruga Eko Ravni kotari.

Na listi prozvanih i optuženih zbog ugrožavanja ljudskih života i potkopavanja poljoprivrede našli su se aktualni ministar zaštite okoliša Mihail Zmajlović, zadarski župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Benkovca Branko Kutija. Simboličnim otvaranjem “nacionalnog parka” Crno brdo prosvjednici su na ironičan način pokazali što misle o postupcima i odnosima državne, regionalne i lokalne uprave prema njima. U Eko Ravnim kotarima najavljuju kako će za dva tjedna organizirati novi prosvjed, a spremni su i na građanski neposluh sve dok se ne riješe ova dva goruća ekološka pitanja Zadarske županije.

Predsjednik Udruge Eko Ravni kotari Zdravko Belušić još jednom je stavio naglasak na opasnost koja cijelim Ravnim kotarima i Zadru prijeti od Crnog brda, a na koju su ukazale, kažu, nezavisne analize provedene u Hrvatskoj i Njemačkoj. Riječ je o materijalu dovezenom u Zadarsku županiju iz šibenske tvornice TEF tijekom njene sanacije. Materijal je dovezla tvrtka MLM i stav službenih institucija jest da se radi o građevinskom otpadu.

– Crno brdo je kancerogeno. To nije građevinski otpad kako se javnosti želi prezentirati, nego kancerogeni. U njemu ima kancerogenih i vrlo kancerogenih spojeva koji ne smiju biti u otvorenoj prirodi. Prema našim informacijama, u Biljanima je deponirano 180.000 tona otpada. Sad se više ne dovozi ovdje, nego u kamenolom Busišta u Veljanima. Mislim da to radi ista firma. Šibenčani su rekli da su se zadovoljni jer su riješili opasnog otpada, ali ne načinom da se novi problem stvorio u susjednoj županiji, kaže Belušić.

“Škabrnja žrtve u ratu i opet žrtve u miru”,” Zmajlović smećarska mafija”, “Kutija i Zrilić krvnici Ravnih kotara”, samo su neki od natpisa s jučerašnjeg skupa u Biljanima Donjim. Uz posebnu pažnju prosvjednika otkriven je natpis «Nacionalni park Crno brdo». Tom prilikom Ivan Tadić iz Pristega za njegovo «otvaranje» prozvao je ministra Zmajlovića, župana Zrilića i gradonačelnika Kutiju.

Izvor: Zadarski list/ZDanas