fbpx

OVAKO ĆE IH SE RIJEŠITI U SDP-u donesena odluka o sudbini Merzel i Sabe

Sastanak Predsjedništva s konačnom odlukom zakazan je već za ovu srijedu

– Među nama govoreći, članovi Predsjedništva trebaju jedino aktivirati članak 19 statuta stranke i problem Marine Lovrić-Merzel bit će riješen. Prilično sam siguran da će ovo pitanje biti okončano iduće srijede na sjednici Predsjedništva SDP-a – najavio je visoki stranački dužnosnik s kojim smo razgovarali jučer poslijepodne.

Dodao je kako slična sudbina, vrlo vjerojatno, očekuje i vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu, koji je također osumnjičen za pokušaj podmićivanja dvoje vijećnika u svojem gradu, ali njegov se grijeh ipak doživljava kao nešto lakši.

Bez komunikacije
Sa sisačkom županicom ne komunicira nitko uz pojašnjenje: “A kako ćemo kad je u pritvoru”, a bogme čini se da su i kontakti sa Sabom ograničeni isključivo ako se radi o službenoj komunikaciji.

U svakom slučaju, najava prema kojoj bi 18 članova Predsjedništva, u kojem su i dalje Sabo i Marina Lovrić-Merzel, trebalo suspendirati inkriminirani dvojac naišla je na visoku podršku među socijaldemokratskim ministrima i zastupnicima.

Poziv na odstupanje

– To je trebalo napraviti prije mjesec dana i ne znam zašto se toliko čekalo. Ali kada je već napravljena šteta, dobro da će slučaj uskoro biti riješen. A ako se pokaže da su nevini, moći će se normalno vratiti na svoje sadašnje funkcije – drži jedan od najpoznatijih čanova SDP-a u Hrvatskom saboru.

Da je u stranci definitivno prevladalo mišljenje kako se treba distancirati od dvoje članova koje istražuje Državno odvjetništvo, potvrdila je i potpredsjednica Hrvatskog sabora i članica Glavnog odbora SDP-a Dragica Zgrebec koja je ocijenila da bi sisačka županica Marina Lovrić Merzel trebala odstupiti sa svojih dužnosti te najavila da će, ako Merzel sama to ne učini, “stranka povući potez”.

Što će učiniti Merzel?
– Mislim da treba odstupiti, a stranka će povući potez, ako ona sama neće – rekla je kratko Dragica Zgrebec novinarima u Saboru. Kako nam je potvrđeno iz vrha SDP-a, suradnici Zorana Milanovića nadaju se da će Marina Lovrić-Merzel u idućim danima zatražiti suspenziju ili zamrzavanje vlastitog članstva i na taj način pokazati kako ne želi da SDP trpi posljedice zbog njezinih postupaka.

U četvrtak je SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici na zagrebačkom Županijskom sudu na zahtjev Uskoka određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Opomena, isključenje ili suspenzija?
Statut SDP-a u članku 19 decidirano propisuje da “Predsjedništvo SDP-a može odmah sa svih funkcija suspendirati ili isključiti člana/članicu ako ocijeni da njezino ponašanje šteti SDP-u u smislu članka 18 ovog Statuta. Ova odluka stavlja se na glasanje na prvoj sljedećoj sjednici Glavnog odbora”.

U članku 18 navode se tri vrste sankcija: opomena, isključenje te privremeno oduzimanje prava na obnašanje pojedinih ili svih funkcija za člana koji je svojim postupcima nanio štetu SDP-u. Koliko god Vukovar i Sisačko-moslavačka županija za SDP imaju veliku političku vrijednost, postalo je jasno kako Marina Lovrić-Merzel i Željko Sabo predstavljaju golemi balast za stranku. – Nije dobro. Svi smo deprimirani – zaključuje razgovor član Vlade.

Izvor: JL/ZDanas