fbpx

Ove godine udvostručen broj kruzerskih gostiju u Zadru

Nakon nedavno održanog najvećeg svjetskoga sajma cruiserskoga turizama, u Miamiju, iz zadarske Lučke uprave optimistično su najavili kako će ove godine broj kruzerskih gostiju u Zadru biti udvostručen. Istražili smo, jesu li poboljšane turistička infrastruktura i ponuda.

Poluotok je i dalje bez turističke signalizacije, bez parkirališta za autobuse kojima gosti s kruzera odlaze na izlete, samo su tri javna WC-a i bezbroj bezličnih fast-foodova. Kineski suveniri također su dio ove višegodišnje žalopojke koju ponavljamo uoči svake turističke sezone.

Mislim da gubimo utrku s drugim jadranskim destinacijama kao što su Dubrovnik, Split, pa i Šibenik. Manjka nam promocija,

kaže magistar Vinko Bakija sa sveučilišnog Odjela za turizam.

Govori kao turistički vodič koji je u neposrednom kontaktu s turistima, pa i onima s kruzera. Takvi gosti najčešće imaju tek nekoliko sati za razgled grada pa ih ne koriste za cjelovit objed, ali domaće vino, sireve po kojima smo prepoznati u svijetu žele probati. Gradska tržnica na kojoj bi mogli kušati i kupiti autohtone proizvode sasvim je zanemarena, dodaje, a i kada imaju u programu predviđen izlet, odlaze u druge županije, na Plitvička jezera ili slapove Krke.

A, naše zaleđe nedovoljno je promovirano. Nadomak Zadru imamo Benkovac, Asseriu, Nin s iznimnim kulturno-povijesnim nasljeđem, solanom,

nabraja Bakija.

U Zadru ove godine očekujemo ukupno pedeset tisuća gostiju s brodova na kružnim putovanjima. Nakon nekoliko manjih brodova u prvim mjesecima, 24. travnja stiže prvi veći 90-metarski cruiser. Dan kasnije 230-metarski. Ukupno će biti osamdesetak ticanja.

Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar dodaje kako će milijun i pol kuna zaraditi od lučke pristojbe. Slaže se da bi svoju kreativnost i inventivnost trebale pokazati turističke agencije. Smatra da bi trebalo osnovati i Cruise-club koji bi znao prepoznati potrebe takvih gostiju.

Izvor: HRT/ZDanas

Željko Mrsic/PIXSELL, ilustracija