fbpx

Porezna uprava ovršila NSK jer Jovanovićevo ministarstvo nije platilo dug za poreze i prireze

POREZNA uprava ovršila je račun Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Indexu je tu informaciju potvrdila glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko. Krivnja za ovrhu je na Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, koje je samo djelomično podmirilo obračunato dugovanje za poreze i prireze.

NSK nema novca za podmiriti dug

“Na žalost, istinita je informacija kako je Ministarstvo financija – Porezna uprava ovršila račun Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Do ovrhe je došlo slijedom neisplaćenih doprinosa te poreza na božićnice iz 2001. godine, a isplaćene zaposlenicima po ovrhama krajem 2006. godine i početkom 2007. godine.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bilo je obvezno isplatiti ustanovama troškove u vezi sa spomenutim ovrhama. Troškovi postupka sastojali su se od glavnice u ukupnom iznosu 2.715.620,15 kuna, koji je MZOS isplatilo tijekom prosinca 2006. i siječnja 2007. Osim toga, MZOS je trebalo isplatiti i iznos od 1.667.578,82 kune za doprinose, poreze i prireze. Međutim, MZOS je 17. listopada 2007. djelomično podmirilo obračunato dugovanje za poreze i prireze u iznosu 953.203,00 kune. NSK je tada isplatila obračunate poreze i prireze te dio doprinosa u raspoloživom navedenom iznosu.

Preostali dio duga u iznosu od 714.375,82 kune iskazuje se godinama kao nepodmiren budući da MZOS nije nikad uključilo zahtjeve NSK za podmirenjem dugovanja (u Aktivnost pravomoćnih sudskih presuda), prilikom izrade prijedloga Državnog proračuna. Za podmirenje ostatka duga u iznosu 714.375,82 kn, kao niti za obračunate kamate tijekom razdoblja neplaćanja NSK nema sredstava, a navedeni iznos uslijed zadanih proračunskih limita ne može biti uključen u financijske planove NSK, o čemu je nadležno ministarstvo obaviješteno”, navodi Dunja Seiter-Šverko.

Molili otpis duga, ali ništa od toga

“U nekoliko navrata knjižnica se obraćala i Ministarstvu financija – Poreznoj upravi sa zamolbom za otpisom dugovanja. Dana 26. ožujka 2014. godine Ministarstvo financija – Porezna uprava donijelo je Rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava NSK koje ima na računu – temeljem ovršne isprave do podmirenja dugovanja u ukupnom iznosu od 909.360,22 kune.

S svime je, u cijelosti, upoznato MZOS te slijedom navedenog, zajedno sa Vladom RH i u suradnji sa NSK, intenzivno radi na iznalaženju načina rješavanja trenutnog problema”, dodaje glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zasad nije komentirao slučaj.

Izvor: Index.hr