fbpx

Priprema za sljedeću sezonu mora početi sada

Os sutra korisnici slušnih aparata više nemaju pravo na besplatne baterije. HZZO ukida besplatne baterije za aparate koje koriste gluhe i nagluhe osobe, a kao razlog navode situaciju u drugim zemljama. Tako je i u Sloveniji, referentnoj zemlji za novi pravilnik o pomagalima, tvrde iz HZZO-a.

Baterije u Hrvatskoj koštaju oko 7 kuna, i naravno da je u cijenu uključen i PDV.

“Uređujemo sustav pomagala”

“Baterije za slušna pomagala više nisu na Popisu pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a odluku o prestanku financiranja baterija za slušne uređaje HZZO je donio kao jednu od mjera uređivanja sustava pomagala, nakon konzultacija s mjerodavnim stručnjacima. Važno je napomenuti da su baterije za umjetne pužnice ostale na Popisu pomagala za koje trošak i dalje snosi HZZO, budući da je riječ o posebnoj kategoriji medicinskog pomagala koje služi za osobnu uporabu invalida.”, rekli su za Index iz HZZO-a.

“Baterije se plaćaju i u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj”

“Baterije za slušne uređaje ne izdaju se na teret obveznog zdravstvenog osiguranja niti u Sloveniji koja je Hrvatskoj referentna zemlja prema Pravilniku o mjerilima za određivanje cijena ortopedskih i drugih pomagala. Također, i u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj obvezno zdravstveno osiguranje ne snosi trošak za baterije za slušne uređaje.”, kažu iz HZZO-a.

“Brisanjem baterija za slušna pomagala s Popisa pomagala planira se postići pravednija raspodjela unutar proračunskih sredstava koja su već dodijeljena pomagalima, bez negativnog utjecaja na kvalitetu i dostupnost ovog segmenta zdravstvene skrbi.”, zaključuje HZZO.

Pitali smo ih i zašto se plaća PDV na nešto što je potrebno ljudima koji imaju problema sa sluhom, kažu kako baterije za slušne uređaje nisu medicinsko pomagalo, već je riječ o robi široke potrošnje na koju se obračunava PDV po stopi od 25%.

Izvor: Index.hr/ZDanas