fbpx

Puca se na istoku Ukrajine: U antiterorističkoj akciji već ubijeno šest osoba s obje strane

Avakov je ranije na svom Facebook profilu objavio da je Ukrajina započela antiterorističku akciju u Slavjansku.

“Postrojbe svih snaga u zemlji sudjeluju. Nek’ nam Bog pomogne”, piše ministar na stranici Facebooka.

Avakov je dodatno poručio svim civilima da napuste središte grada.

“Prenesite to svim civilima: neka napuste središte grada, ne izlaze iz svojih domova, neka se drže podalje od prozora”, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax Avakove riječi.

Poruke na različitim društvenim mrežama u nedjelju ujutro spominju pucnjavu u gradu sa 100.000 stanovnika, što neposredno nije moguće potvrditi.

Gradonačelnica Slavjanska Nelja Štepa navodno je pobjegla iz grada. Ona je u subotu podržala akcije separatista.

Prema neslužbenim informacijama, u današnjim sukobima u Slavjansku ozlijeđeno je nekoliko osoba.

Na internetu se pojavila snimka na kojoj se vidi helikopter koji nadlijeće grad. Navodno je riječ o letjelici ukrajinskih snaga, ali ta informacija nije potvrđena.

U subotu navečer ministar Avakov je osudio rusku “agresiju” nakon niza napada čitav dan na zgrade snaga sigurnosti na ukrajinskom istoku koji graniči s Rusijom.

Naoružani proruski muškarci zauzeli su policijsku stanicu u Slavjansku, a zauzete su i zgrade u gradu Drzhkovka.

Šef policije u Donjecku dao je ostavku nakon što su proruske snage uspjele ući u postaju. U više gradova na proruskom istoku Ukrajine se vode borbe.

U subotu su proruski prosvjednici krenuli u ofenzivu na istoku, a praktički su preuzeli nadzor na Slavjanskom. U Donjecku su pak bez otpora ukrajinskih snaga sigurnosti upali u zgradu policije.

Ukrajina: Borbe na istoku, sazvano Vijeće sigurnosti

Ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov sazvao je u subotu navečer sjednicu Vijeća sigurnosti dok se u više gradova na istoku zemlje vode borbe, po informaciji koju je iznio ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Po ministrovim riječima, borbe se vode u Kramatorsku, u pokrajini Donjecku gdje su “nepoznate osobe otvorile vatru na lokalnu upravu”. “Policija uzvraća. Razmjena vatre se nastavlja”, dodao je.

U mjestu Krasni Liman, također u Donjecku, “naoružani borci” su napali policiju “oružjem ruske proizvodnje AK100 koje posjeduju isključivo ruske oružane snage”, rekao je ministar.

“Ukrajinske vlasti smatraju današnje događaje agresijom Ruske Federacije”, napisao je ministar koji nije rekao ima li u borbama žrtava.

U subotu su proruski aktivisti ponovo poveli ofenzivu na istoku Ukrajine, preuzevši gotovo u cijelosti nadzor nad Slavjanskom a prosvjednici su, bez otpora s druge strane, prodrli u zgradu policije u gradu Donjecku.

Ban Ki-moon poziva na mir i dijalog u Ukrajini

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je sve protagoniste ukrajinske krize da se “maksimalno suzdrže” te da dijalogom smanje napetosti.

Izrazivši “veliku zabrinutost” zbog “sve veće opasnosti od sukoba”, Ban Ki-moon je “pozvao sve strane da nastoje smanjiti napetost te da poštuju zakon”, ističe se u priopćenju UN-a.

Zatražio je da se “hitno ponovno uspostavi konstruktivan dijalog kako bi se smirile napetosti i riješile sve nesuglasice”.

Ujedinjeni narodi, dodao je, spremni su podržati miroljubivo rješenje sadašnje krize u Ukrajini, zaključuje se u priopćenju.

Proeuropska ukrajinska vlada optužila je u subotu Rusiju za agresiju nakon niza napada proruskih naoružanih skupina u gradovima na istoku zemlje, kojoj više nego ikad prijeti zaoštravanje krize.

Kerry prijeti Rusiji “dodatnim posljedicama”

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u subotu ruskog kolegu da će se Moskva morati suočiti s “dodatnim posljedicama” ako ne popusti napetost sa susjednom Ukrajinom te ako se ruske postrojbe ne povuku s granice.

U telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, Kerry je “jasno kazao da će ako Rusija ne poduzme mjere za smanjenje napetosti i povlačenje svojih postrojbi s granice s Ukrajinom, biti dodatnih posljedica”, kazao je visoki dužnosnik State departmenta.

Upozorenje je dato pošto je Washington najavio sankcije protiv šest dužnosnika s Krima, među kojima je zamjenik premijera koji je olakšao organiziranje referenduma na Krimu i tvrtke za opskrbu plinom, osumnjičene da prijete “miru i stabilnosti u Ukrajini”.

Američki potpredsjednik Biden u Ukrajini 22. travnja

Američki potpredsjednik Joe Biden otputovat će 22. travnja u Kijev kako bi pružio potporu ukrajinskoj vladi i razgovarao o mjerama nužnim za poboljšanje energetske sigurnosti te zemlje u kontekstu krize sa susjednom Rusijom.

Tijekom susreta s čelnicima i predstavnicima civilnoga društva, Biden će “izraziti čvrstu potporu SAD-a ujedinjenoj i demokratskoj Ukrajini koja će sama odlučivati o svojoj sudbini”, priopćila je Bijela kuća.

Vijest o putovanju stiže dan nakon što je SAD uveo sankcije protiv šestorice krimskih dužnosnika, među kojima je i Rustam Temirgalijev, zamjenik premijera koji je omogućio organiziranje referenduma na Krimu, te plinske tvrtke, osumnjičenima da ugrožavaju “mir i stabilnosti u Ukrajini”.

Joe Biden će u Kijevu “razgovarati o naporima koje međunarodna zajednica poduzima da bi pomogla u stabilizaciji Ukrajine i jačanju njezina gospodarstva kao i pružila pomoć u provedbi ustavnih reformi, decentralizaciji, borbi protiv korupcije i organizaciji slobodnih i pravednih predsjedničkih izbora 25. svibnja”, dodaje se u priopćenju Bijele kuće.

“Potpredsjednik će razgovarati i o najnovijim događajima na istoku Ukrajine gdje su proruski separatisti, po svemu sudeći uz potporu Moskve, nastavili borbu i sabotaže kako bi destabilizirali ukrajinsku državu”, ističe se u priopćenju.

Proeuropska vlada iz Kijeva optužila je u subotu Rusiju za “agresiju” nakon niza napada proruskih naoružanih skupina na gradove na istoku Ukrajine.

Američki potpredsjednik u Ukrajini će razgovarati i o “najnovijim mjerama za jačanje dugoročne energetske sigurnosti Ukrajine”, dodaje se.

Izvor: Index.hr