fbpx

Putinova invazija na Ukrajinu za pet dana

Parlament u Kijevu odobrio je zajedničke vojne vježbe ukrajinske vojske s NATO snagama, što Rusi smatraju provokacijom

Rusija ima sve snage spremne na granici i može izvršiti invaziju na Ukrajinu u sljedećih tri do pet dana, izjavio je zapovjednik NATO snaga u Europi general Philip Breedlove, koji situaciju na rusko-ukrajinskoj granici ocjenjuje “nevjerojatno zabrinjavajućom”.

– To je jako osposobljena i jako spremna vojska – izjavio je Breedlove za The Wall Street Journal.

– Mislimo da je ruska vojska spremna za pokret – kaže general. Rusi bi mogli krenuti s Krima prema Odesi, a onda moguće i dalje na jugozapad, do Pridnjestrovlja, odcijepljenog dijela  , tako da bi se ruske snage mogle približiti članici NATO-a Rumunjskoj.

– Moramo razmotriti koliko je NATO savez spreman za izmijenjeno stanje i izmijenjena pravila- kaže zapovjednik. NATO je suspendirao svaku praktičnu suradnju s Moskvom zbog aneksije Krima, a Rusija na to kaže kako NATO oživljava hladnoratovski rječnik. NATO će ipak i u Ukrajinu, ali tek na ljeto. Ukrajinski je parlament, naime, odobrio seriju zajedničkih vojnih vježbi ukrajinske vojske s NATO snagama, bit će to na ljeto kad će se održati američko-ukrajinske vježbe Brzi trozubac i Morski povjetarac, što će američke i ruske snage dovesti u susjedstvo.

– To je dobra prilika za razvoj naših oružanih snaga – rekao je ministar obrane Mihailo Koval u Vrhovnoj radi, gdje je odluka prošla sa 235 glasova za i bez glasova protiv. Kandidat za ukrajinskog predsjednika Petro Porošenko, tajkun poznat i kao kralj čokolade te vlasnik tv-kanala, u intervjuu za Bild kaže kako ne misli da će se invazija dogoditi uskoro, ali da će opasnost od ruskog napada trajati i dalje.

Izvor: Večernji list/ZDanas