fbpx

Radnici Nauta Lamjane nezadovoljni odabirom novog stečajnog upravitelja, boje se da će rasprodati imovinu tvrtke

Radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana s velikim su nepovjerenjem dočekali imenovanje diplomiranog pravnika iz Rijeke Alaina Khana za stečajnog upravitelja te najavljuju žalbu na odluku predsjednice Trgovačkog suda u Zadru Ardene Bajlo, koja je s tog mjesta razriješila Ivana Rudu.

Četrdesetak zaposlenika ugljanskog škvera uvjereno je da zasluge u oživljavanju proizvodnje i “dizanju brodogradilišta iz pepela” uvelike pripadaju bivšem stečajnom upravitelju i žele ga vratiti unatoč odluci sutkinje Bajlo.

’Nisam komesar’

Podaci o “poslovnom profilu” novog stečajnog upravitelja još su šturi, ali škverani na temelju informacija s interneta strahuju da će nastavak proizvodnje biti u drugom planu u odnosu na prodaju imovine i namirenje vjerovnika, iza kojih oni vide bivše vlasnike iz fonda Jupiter s kojima nemaju dobra iskustva.

– Rješenje o imenovanju dobio sam poštom u srijedu, a s kolegom Ivanom Rudom dogovorio sam se da primopredaju dužnosti obavimo u sljedeći utorak ili srijedu, kada ću biti u Zadru. Još nemam dovoljno informacija o tijeku stečajnog postupka u Nauti Lamjani, ali načelno mislim da stečajni upravitelji po zakonu nemaju mnogo manevarskog prostora.

Stečajni upravitelj nije politički komesar, moraju se poštovati odluke Skupštine vjerovnika i ići prema prodaji imovine i namirenju vjerovnika, ili prema stečajnom planu ako se namjerava nastaviti s obavljanjem djelatnosti – kazao nam je u telefonskom razgovoru novi stečajni upravitelj Alain Khan.

U Nauti Lamjani djelatnost je nastavljena, ljudi su vraćeni na posao i nadaju se da će tako u ostati.

– Ovog trenutka o tome ne mogu ništa konkretno reći, tek treba napraviti analizu i vidjeti što, kako i koliko poduzeće radi.

Koliko ste stečajeva dosad vodili?

– Bilo ih je jako puno, uglavnom u manjim poduzećima, a od većih sam bio stečajni upravitelj u Rijeka Gradnji i Tehnogradu.

Kako su ti stečajevi završeni?

– Prodajom imovine, jer u oba je slučaja imovina poduzeća bila opterećena razlučnim pravima.

Žestoka borba

S druge strane, sindikalni povjerenik radnika Naute Lamjane Mario Košta najavljuje žestoku borbu ne samo za povratak Ivana Rude i nastavak proizvodnje, nego i za raščišćavanje kriminala koji je i doveo do kolapsa brodogradilišta.

– Mi samo želimo nastaviti raditi i prehranjivati svoje obitelji, ali izgleda da kod nas ništa ne može proći bez USKOK-a! Ne želim braniti Ivana Rudu i nepravilnosti zbog kojih je tako hitro smijenjen, ali njegovi su prekršaji zanemarivi u odnosu na dobrobit koju su od njegova rada imali i radnici i ti isti vjerovnici koji su ga željeli maknuti.

Sve što se u škveru prije radilo milijun puta nadilazi njegove “grijehe”. Uostalom, samo u veljači škver je uplatio 20 tisuća eura PDV-a i 10 tisuća eura obveza prema državi. Koliko znam, od tog novca i stečajna sutkinja Ardena Bajlo dobiva svoju plaću – kaže sindikalni povjerenik Mario Košta, najavljujući da će sindikalisti danas još jednom progovoriti o sumnjivim radnjama u Nauti Lamjani na koje su godinama bez uspjeha upozoravali.

Alain Khan indijskog podrijetla

Alain Khan rođen je u Rijeci 1969. godine, otac mu je Indijac, a majka Riječanka. U Rijeci je završio osnovnu i srednju školu, te je na Pravnom fakultetu diplomirao u svibnju 1994. godine.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci radio je kao sudački vježbenik od 1995. do 1997., pravosudni ispit položio je potkraj 1996. i zaposlio se u uredu riječkih odvjetnika Đorđa Perkovića i Ljiljane Penavić. U svojoj odvjetničkoj praksi, naveo je Khan u podacima Sudačke mreže, pretežito se bavi trgovačkim i financijskim pravom te stečajnim pravom. Na listi je stečajnih upravitelja od listopada 2003. godine i vodio je stečajeve s područja Trgovačkog suda u Rijeci. Khan je član Hrvatske udruge stečajnih upravitelja od 27. srpnja 2006. godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas