fbpx

Sabo nije došao na sud zbog zdravstvenih tegoba, a novinari ga ulovili na aerodromu!

Na Osječkom Županijskom sudu ponovno je odgođeno pripremno ročište u postupku protiv vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, kojega Uskok tereti za dva kaznena djela podmićivanja zastupnika.Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić kazala je novinarima kako je današnje pripremno ročište odgođeno zbog nedolaska optuženog Sabe koji, rekla je, po tvrdnjama njegovog branitelja ima zdravstvenih tegoba. Dodala je kako je novo pripremno ročište zakazano za 23. travnja.

Sabin novi branitelj, odvjetnik Anto Nobilo izjavio je kako Sabo zbog zdravstvenih razloga nije danas mogao pristupiti na Sud, te da se, prema liječničkim nalazima, očekuje da bi njegov oporavak trebao trajati tri tjedna. Dodao je kako vjeruje da će nakon novog pripremnog ročišta, 23. travnja, biti i zakazana glavna rasprava.

Na upit novinara o mogućoj nagodbi s Uskokom Nobilo je odgovorio: “Nema nagodbe. Nema predaje, idemo u pravnu bitku i idemo dokazati da gospodin Sabo nije počinio nikakvo kazneno djelo”.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je 18. prosinca prošle godine Uskokovu optužnicu protiv vukovarskog gradonačelnika. Sabo je optužen da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu u vukovarskom Gradskom vijeću Mariju Budimir, kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Na teret mu se stavlja i da je Radivoju Đuriću, također da se prikloni SDP-u, navodno nudio promaknuće njegove supruge na mjesto glavne sestre vukovarske bolnice, a sina na dužnost direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Prije potvrđivanja optužnice Optužno je vijeće kao nezakonit dokaz izdvojilo snimku razgovora između Željka Sabe i Marije Budimir te dokaze koji su proizašli iz nje, ali je Vrhovni sud u žalbenom postupku ipak odlučio da snimka bude uvrštena kao dokaz.

Nije mogao doći na sud, ali je mogao na osječki aerodrom!

Samo sat vremena nakon ročišta na kojemu se nije pojavio, fotoreporteri ulovili su vukovarskog gradonačelnika na osječkom aerodromu. Primijetili su ga kako dolazi u crnom Chrysleru, no čim je uočio fotoaparate, njegov vozač je skrenuo…

Sabi još jednom skinut imunitet

Hrvatski sabor danas je, još jednom, skinuo imunitet SDP-ovu zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi i time odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv njega. Za takvu odluku, bez rasprave, izjasnilo se svih 97 zastupnika nazočnih u sabornici. Odobrenje za pokretanje kaznenog postupa zatražilo je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru putem DORH-a.

Sabu se tereti za kazneno djelo protiv imovine pronevjerom i kazneno djelo protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu položaja ovlasti.

Na teret mu se stavlja da je od srpnja 2005. do rujna 2009. dio prikupljenih novaca za boravak vukovarske djece na moru zadržao za sebe. Tereti ga se i da je poticao na zlouporabu ovlasti i položaja, na način da je tražio da se u komunalnoj tvrtki u Vukovaru zaposli Srđana Šijakovića, iako je znao da su sva radna mjesta popunjena.

Naime, u ljeto 2012. osmero je tadašnjih vukovarskih SDP-ovaca kazneno prijavilo Sabu, predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije stranke, te čelnika gradskog stranačkog ogranka Željka Pinjuha i tajnika Sinišu Mudrog. Sumnjičili su ih da su se okoristili novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja, naplaćujući nekoliko puta veće troškove od stvarnih, pri čemu su razliku podijelili.

Sabu se tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, navodno, tražio da se stranački kadrovi zaposle u vukovarskom Komunalcu.

Izvor: Index.hr