fbpx

Škola Smiljevac nakon devet godina mora isplatiti odštetu učeniku koji je ostao bez slezene

Nakon devet godina sudovanja na Općinskom sudu u Zadru, Mate Grgeč iz Murvice, danas 23-godišnjak, dobio je spor protiv Osnovne škole Smiljevac.

Grgeč je angažirao odvjetnika Gordana Nižića i školu tužio još u svibnju 2005. godine jer je kao učenik sedmog razreda u sukobu s vršnjakom na satu tjelesnog odgoja teško ozlijeđen. Prema presudi Općinskog suda u Zadru koju je potvrdio viši, Županijski sud, škola je bivšem učeniku dužna isplatiti odštetu u visini od oko 80 tisuća kuna s pripadajućim kamatama od dana donošenja presude do isplate.

U obrazloženju presude stoji kako je tada 14-godišnjeg Matu Grgeča za vrijeme nastave ozlijedio njegov razredni kolega. Incident se dogodio dok su dječaci igrali nogomet na školskom igralištu bez stalnog nadzora profesorice tjelesnog odgoja koja je u to vrijeme s djevojčicama odrađivala nastavu u školskoj dvorani.

Dječaci su se posvađali u igri, a verbalni sukob prerastao je u fizički obračun. Matu je u jednom trenutku dječak iz suprotne skupine uhvatio za lice i odgurnuo ga pa je i on odgurnuo njega. No sukob se tu nije završio već je uslijedio novi uzvratni udarac i to šakom u predio stomaka. Od siline udarca Mate je pao na pod nakon čega je završio u kirurškoj dvorani Opće bolnice Zadar. Dijagnosticirana mu je ruptura slezene s unutarnjim krvarenjem zbog čega liječnicima nije preostalo ništa drugo, do kirurškim zahvatom 14-godišnjaku odstraniti slezenu u cijelosti.

Izvor: Zadarski list/ZDanas
Foto: Adam VIDAS