fbpx

Solana u Dinjiški potpuno je upropaštena

Mjesni odbor Dinjiška uputio je jučer medijima tekst prigovora na izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije. U tekstu se ističe kako je prostornim planom i dalje predviđena Solana u Dinjiški, iako ista ne radi više od 20 godina, nema zaposlenih, potpuno je upropaštena, umjetnim kanalom konstantno se onečišćava more, a želja svih mještana je vraćanje prostora u prvobitno stanje koji je postojao prije izgradnje Solane, tj. vraćanje mora.

Mjesni odbor Dinjiška predlaže da se umjesto zadržavanja zone proizvodnje soli na području Dinjiške na Otoku Pagu u prostoru, provede studija utjecaja na okoliš i studiju ekonomske isplativosti, prostor dovede u prvobitno stanje (more i obala) te manji dio prenamijeni u turističko-sportske svrhe.

– Solana Dinjiška kao dio Solane Pag već 21 godinu ne radi u bilo kojem pogledu, nema niti jednog zaposlenog, ne održava se niti se može reći da predstavlja bilo što osim jednog derutnog i upropaštenog prostora, smetlišta i velike bare. Infrastruktura više ne postoji, zgrade i nasipi su dotrajali i uništeni, daske u bazenima soli su potpuno trule, a na mjestima se u Solanu slijeva voda iz polja i more tvoreći jednu veliku baru. Solana Pag ustajalu i nečistu vodu iz bazena povremeno bez potrebnih odobrenja nezakonito ispumpava u more, ističe se u priopćenju.

– Neosporno je, a što tvrde svi mještani i vidljivo je prostim okom, da se u zadnjih 20 godina kvaliteta mora drastično smanjila, mulj je na mjestima gdje prije nikad nije bio, brakovi su prekriveni sluzavom površinom, a vidljivost ljeti jedva je veća od metra, ističe se.

– U našem malom mjestu, najnerazvijenijem dijelu Paga, turizam je ljeti, uz tradicionalno ovčarstvo i poljoprivredu, jedini izvor prihoda. Na ovom dijelu Paga nema industrije, nema proizvodnje niti bilo kakvih zagađivača osim postojeće Solane koja je narušila cijeli eko-sustav uvale Dinjiška. Sustavno uništavanje mora i podmorja zbog postojanja Solane nikad nije stručno istraženo. Ovakav prostor u ovoj tvorbi i postojanju, a i novom prijedlogu prostornog plana, nije u interesu niti Grada Paga niti Zadarske županije, a ponajmanje mještana Dinjiške, ističu iz Mjesnog odbora Dinjiška.

 Izvor: Zadarski list/ZDdanas