fbpx

Sve afere, krađe i rasprodaja imovine izvršeni su po zakonu

Upravo kako su prošli tjedan i najavili, članovi Udruge bivših zaposlenika zadarskih tvrtki Solidarnost jučer su pred zgradom Trgovačkog suda u Zadru održali prosvjed pod geslom “Stečajni grobari zadarskih poduzeća”. No iako je od osamostaljenja Hrvatske u Zadru u privatizaciji ili stečaju nestalo oko 50 tvrtki i 20-ak tisuća radnih mjesta, na što je podsjetio sindikalist Vedran Uranija, mirnom prosvjedu jučer se odazvalo svega 50-ak osoba.

Članovi Udruge Solidarnost dali su i potporu radnicima Naute Lamjane koji su dignuli svoj glas za očuvanje svojih radnih mjesta. Na toj podršci svim okupljenima zahvalio je Mario Košta, sindikalni povjerenik radnika u Nauta Lamjani, koji je odmah po dolasku novog stečajnog upravitelja Aleina Khana dobio otkaz jer ga je ovaj označio kao vođu pobune u škveru.

– Ispali smo naivni. Svih ovih godina prijavljujemo kriminal i čekamo da dođe konjica, a ona je došla ali na suprotnoj strani. Mi mislimo da još ima nade za remontno brodogradilište. Premijer je rekao da se ne može miješati u rad sudova, što je istina. Ali istina je i da se može miješati u rad Ministarstva pomorstva, oduzeti koncesiju Nauti Lamjani, raspisati novi natječaj za koncesiju i dati je tvrtki koja će zaposliti sve radnike i nastaviti proizvodnju. Naše akcije idu u tom smjeru, rekao je Košta, ističući kako vjeruje da bi se na natječaj za koncesiju u kaljskom škveru javilo najmanje deset tvrtki, a među njima i najveće koje bi u konačnici proširile posao i zaposlile 200 do 300 ljudi.

– Razmišlja li gospođa Ardena Bajlo ujutro kad ustane koliko je gladnih obitelji koji su proveli ove uskršnje blagdane ispred praznog stola i to zahvaljujući primjeni Zakona na Trgovačkom sudu u Zadru gdje se odluke donose prema interesima špekulativnog kapitala, a pravomoćne sudske presude hrvatskih institucija nisu validni dokumenti. Po Zakonu su u Zadru izvršene sve afere, krađe i rasprodaja imovine, rekao je Petar Smokrović, predsjednik Udruge bivših zaposlenika likvidiranih zadarskih tvrtki Solidarnost Zadar, dodajući kako je uz činjenicu da je “sve po zakonu” još žalosnije što su se kriminalne radnje odvijale dok su radnici bili na bojištima.

Izvor: Zadarski list/ZDanas