fbpx

Svi pokazatelji su na tragu reciklažne ambalaže

U sklopu projekta Reciklirajmo zajedno jučer je u Gradskoj knjižnici Zadar održan okrugli stol na temu Zakona o gospodarenju otpadom. Projekt se provodi u organizaciji udruge Eko Zadar i Čistoće d.o.o. Uz Atanu Grbić iz Eko Zadra u raspravi su sudjelovali predstavnici Čistoće. Istaknuto je kako sve više ljudi shvaća važnost gospodarenja otpadom.

Pere Zubčić, samostalni stručni suradnik za poslove prodaje, kazao je kako je sustav na počecima, te se trenutno kreće u dva kvarta.

– Sad je najkritičnija faza, jer se prikupljaju podaci s terena. Naša usluga je jedinstvena, no sustav je nemoguće odjednom primijeniti. Svi pokazatelji su na tragu reciklažne ambalaže. Gdje god je to moguće korisnici će dobiti osobne spremnike, kazao je Zubčić.

Ivan Mesić, predstavnik Uprave za sustav upravljanja zaštitom okoliša, istaknuo je kako je zakon nametnut na brzinu, a novim zakonom gradovi do sto tisuća stanovnika moraju na 25.000 stanovnika imati jedno reciklažno dvorište.

Kad je riječ o problemu Poluotoka Mesić je istaknuo kako imaju službe koje stalno cirkuliraju, te par punktova za zeleni karton. Pere Zubčić je napomenuo kako Zadar nije jedini s takvim problemom, a na području Poluotoka Čistoća se pojavljuje između pet i sedam puta. Na zamolbu Atane Grbić, Zubčić je naveo primjer dobre prakse europskih gradova s uskim ulicama gdje su sve pješačke zone, a kao dobro rješenje je naveo podzemne spremnike.

Foto: Marin GOSPIĆ
Izvor: Zadarski list/ZDanas