fbpx

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu

Predsjednica zadarske Udruge za autizam, Katarina Kurta, iz svog iskustva majke autističnog djeteta, napominje kako u Hrvatskoj nedostaje niz usluga koje su im nužne. Prije svega, važno je osigurati jedan dijagnostički centar, kako bi roditelji što prije dobili odgovor da li njihovo dijete ima autizam, odnosno kako bi se što prije započelo s rehabilitacijom. Iz Udruge navode i kako im je dugoročan cilj na zadarskom području urediti i dom za autiste starije dobi, gdje bi im se mogla omogućiti i neka vrsta zaposlenja.

U povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je zakonodavce da uzmu u obzir posebnost autizma i poduzmu konkretne aktivnosti kako bi se uspostavila odgovarajuća potpora.

Ona već nekoliko godina upozorava na niz neodgovarujućih, pa i protuzakonitih rješenja u zaštiti prava osoba s autizmom u našoj zemlji. U današnjem priopćenju pravobraniteljica Slonjšak ističe da, nažalost, od lanjskog Dana svjesnosti o autizmu i dalje prima pritužbe roditelja koje se tiču područja dijagnostike, rane interevencije, nedostatne potpore roditeljima, primjerenih programa rehabilitacije i prikladnih prostornih uvjeta.

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Ove godine Dan svjesnosti o autizmu obilježava se pod motom: “AUTIZAM GOVORI – ČUJETE LI?”.

Izvor: HRT/ZDanas