fbpx

U Hrvatskoj minski sumnjivo 610 kilometara četvornih

Međunarodni simpozij “Mine Action” na kojem će biti predstavljena najnovija znanstvena i praktična dostignuća u razminiravanju i protuminskom djelovanju, počeo je jučer u hotelu “Iadera” u Petrčanima u blizini Zadra.

Na skupu, koji je u nazočnosti državnih dužnosnika i predstavnika lokalne vlasti te predstavnika diplomatskog zbora otvorio potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić, sudjeluje oko 200 sudionika iz 32 zemlje svijeta.

Trenutačno imamo 610 kilometara četvornih minski sumnjivog područja, a smatramo da je od toga gotovo polovica zaista i minirano, rekla je predstojnica Vladina ureda za razminiranje Dijana Pleština, dodajući kako bi za dovršenje trebalo oko 400 milijuna eura.

– Pola tog iznosa u iduće četiri i pol godine, do kada planiramo razminirati Hrvatsku, trebali bismo dobiti iz proračuna, a ostatak planiramo namaknuti iz EU fondova, rekla je Pleština.

Ahdin Orahovac iz Centra za uklanjanje mina BiH istaknuo je da je riječ o problemu koji je star 18 godina te da mu se u BiH još ne vidi kraj.

– Ostalo nam je još 1200 kilometara četvornih koje bismo trebali razminirati do 2019. godine. Međutim, zbog nedostatka financijskih sredstava, to će kasniti. Radimo na novom konceptu po kojem se novac neće trošiti na pretraživanje, nego samo na razminiranje, istaknuo je Orahovac, dodajući kako je u BiH 1800 ljudi već stradalo od mina.

Riječ je o skupu koji, pogotovo zadnjih godina, promiče znanje i iskustvo koje smo nažalost silom prilika prikupili i koje će Hrvatskoj ostati kao nešto što ćemo moći dalje izvoziti u svijet i pomagati drugima koji se bore s razminiranjem.

Osim predstavljanja znanstvenih i stručnih radova i panel-rasprava, sudionici će ove godine na pokaznoj vježbi prvi put doznati novosti iz područja robotike. Pokazna vježba strojeva za razminiravanje i ostalih tehnologija održat će se danas s početkom u devet sati na poligonu u bivšoj vojnoj bazi Šepurinama u blizini Zadra.

Izvor: Zadarski list/ZDanas