fbpx

U Zadarskoj županiji plaće 9 posto ispod prosjeka

Prema rezultatima servisa MojaPlaća.hr koji nudi informacije o plaćama za pojedine pozicije, u prvom kvartalu 2014. godine prosječna mjesečne neto plaća za sve pozicije u Hrvatskoj iznosila je 5.346 kuna, što je lagani pad u usporedbi s posljednjim kvartalom u 2013. kada je iznosila 5.382 kune. Međutim, pribrojimo li neto plaći i bonuse i božićnice tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.408 kuna.

Osim kategorije top managementa, koji ima 115% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja telekomunikacija te tehnologije i razvoja, sa 71% višom, odnosno 60% višom plaćom od prosječne. Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-40%), te radnici u pomoćnim zanimanjima (-38%).

Gledano prema županijama, najniže plaće u prvom kvartalu 2014. zabilježene su u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čak 19% ispod prosjeka. Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka te Istarska županija gdje su plaće nešto niže od prosjeka. Istarsku županiju neočekivano slijedi Ličko-senjska (7% ispod prosjeka), Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska imaju 8% nižu plaću, dok su na 9% ispod prosjeka Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka i Zadarska županija.

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku osam posto višu plaću od žena, što je za 1% veća razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 16% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 7% manje od prosjeka, 4.962 kune.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% su više od prosjeka, dok su plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi više od prosjeka za 1%.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 14% ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika su 7% veće od prosjeka.

Izvor: Zadarski list/ZDanas