fbpx

Ubod pčele u dobro prokrvljeno područje doveo do burne alergijske reakcije

Zadnjih dana Zadar je potresla priča o smrti pčelara Marka Bulića, 44-godišnjeg Zadranina, koji je umro u vrlo kratkom roku nakon uboda samo jedne pčele. Kako je rekao dr. Robert Karlo, zamjenik sanacijske upraviteljice Opće bolnice Zadar, dežurni liječnik u bolnici je pacijentu pronašao samo jedan žalac na predjelu između lica i vrata. Pojasnio je i kako je moguće da čovjek umre od samo jednog uboda pčele.

– To je jako dobro prokrvljena regija, tako da brzo dolazi do reakcije. Uistinu djeluje bizarno da čovjek umre od uboda jedne pčele, ali takvi se slučajevi nažalost događaju. Pitanje je čak, bi li išta bilo drugačije da mu je i isti trenutak pružena pomoć. Takve burne anafilaktičke reakcije mogu utjecati i na rad srca ili pluća, živčanog sustava… Pritom ne mora doći do vidljivog vanjskog nateknuća ili nateknuća jezika, otok može biti i unutar organizma, govori dr. Karlo, inače i specijalist hitne medicine.

Tako jaku reakciju, kako dodaje dr. Karlo, može izazvati i alergija na hranu, pelud, čak ako osobi ta vrsta hrane, na primjer, nikad prije nije smetala.

– U takvim slučajevima dolazi do senzibilizacije organizma. To znači da ne mora odmah doći do reakcije, nego se u organizmu stvaraju antitijela i u nekom od narednih kontakata s tim alergenom dolazi do burne reakcije. To može ići i u obrnutom smjeru – da organizam prvo reagira, a s vremenom se navikne i reakcije više nema. To se može primijetiti baš kod pčelara, navodi dr. Karlo.

Nesretni Marko je upravo pregledavao svoje košnice u Zemuniku Gornjem kad se dogodio kobni ubod. Navodno ga je pčela ubola kroz til na zaštitnom šeširu.

Hitnu pomoć je nazvao susjedni pčelar. Kako doznajemo od Davorke Krnčević, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, muškarac je nazvao prijavno-dojavni centar i uzbuđenim glasom rekao da njegov susjed leži kraj košnice pčela.

– Digli smo najbliži tim iz Poličnika koji je došao u Zemunik Gornji za 12 minuta. Pacijent je ležao kraj košnice oko koje su letjele pčele i naš tehničar nije mogao pristupiti dok ne navuče zaštitnu kacigu kako i sam ne bi nastradao. Kad je pacijent izvučen iz opasnog okruženja, tehničar je odmah ustanovio da ne diše i pozvao drugi tim koji je stigao za 10 minuta. Postupili su po propisanoj proceduri reanimacije, ali pacijent je nažalost preminuo, kazala je Krnčević.

Dugotrajna reanimacija nažalost nije urodila plodom.

– Prema navodima kolega iz Hitne pomoći, tijekom transporta do Zadra reanimacija je trajala 20-30 minuta, a po dolasku u bolnicu još 35-40 minuta. Nažalost, nije ga bilo moguće reanimirati. Pregledom postmortalnih promjena kod patologa, utvrđen je uzrok smrti, a to je anafilaktička reakcija na ubod pčele, zaključio je dr. Karlo.

Izvor: ZL/ZDanas