fbpx

Učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića prepravili Mercedes: Vozi na Sunce i juri do 100 km na sat

Trojica učenika iz Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru pretvorili su stari Mercedes u jači električni auto. Pune ga energijom dobivenom iz solarnih panela

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru učenici su pravi umjetnici kad je o autima riječ.

Počeli su ih prepravljati još lani. Tada su Peugeot 106 benzinac pretvorili u električni auto.

Sada su otišli korak dalje. Trojica učenika drugog razreda, Valentino Raspović, Anđelo Pastuović i Toni Paleka, prepravili su Mercedes 190 E, koji također vozi na struju. Pune ga električnom energijom dobivenom iz solarnih panela.

– Kad smo preradili taj Peugeot, koji vozi domar za školske potrebe, palo nam je na pamet napraviti brži i jači auto. Uzeli smo asinhroni trofazni motor, snage 15 kilovata i 3800 okretaja. Po proračunima, trebao bi voziti do sto kilometara na sat – rekao je mentor Ante Ivanac.
Rad na starom Mercedesu kao praktična nastava.

Njihov Peugeot može doseći brzinu i do 50 km/h. S rekonstrukcijom Mercedesa počeli su u siječnju te ga ponosni predstavili zadarskoj javnosti. Radilo se samo ponedjeljkom i petkom, što je učenicima bila zamjena za praktični dio nastave.

– Naravno da smo ponosni. Bilo je teško, ali, evo, auto je tu. Slučajno smo baš nas trojica završili na ovom projektu. Izabrali smo ovaj smjer automehatroničari jer volimo taj posao – rekli su mladi inovatori.

Ravnatelj škole Tihomir Tomčić kaže kako dečki, koji se obrazuju za nove tehnologije, brzo napreduju u projektima te da će lako naći posao na tržištu rada. Osim prerađenim vozilima, škola se može pohvaliti i nedavnim postavljanjem vjetroelektrane u dvorištu koja proizvode struju i tako smanjuje troškove električne energije zadarske škole. Prije tri godine učenici iste škole ponosno su pokazali i bicikl na solarni pogon.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Izvor: 24sata /ZDanas