fbpx

UHIĆENA ŽUPANICA Lovrić Merzel osumnjičena po 5 točaka

Županica je u utorak navečer uhićena, temeljem naloga USKOK-a, u svom domu. Osumnjičena je i zbog sumnje u višemilijunsko preplaćivanje objekta za županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Sisačko-moslovačka županica Marina Lovrić Merzel nakon ispitivanja u USKOK-u odvedena je u pritvorsku jedinicu, a sutra se očekuje da će USKOK sudu predložiti da ju se zadrži u istražnom zatvoru. Hoće li biti zadržana u istražnom zatvoru, odlučit će sudac istrage.

Njezin odvjetnik Berislav Živković potvrdio je da istražni nalog sadrži pet točaka, među ostalim je osumnjičena i zbog sumnje u višemilijunsko preplaćivanje objekta za županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, o čemu je pisao Večernji list. Na teret joj se stavlja i trošenje novca županije, no to je tek manji dio iz istražnog naloga.

– Marina Lovrić Merzel detaljno je iznosila obranu, odgovarala je na pitanja i argumentirano obrazlagala ono što joj se stavlja na teret. S obzirom na pretragu kuće koja je trajala do pola tri u noći i na sve što se događa, psihički se dobro drži – kazao nam je njezin odvjetnik Živković, koji će se žaliti ako bude donesena odluka da ju se zadrži u istražnom zatvoru.

Noćni pretres

Sisačka županica Marina Lovrić Merzel dovedena je oko 16.30 sati u USKOK u Zagrebu na ispitivanje u svojstvu osumnjičenika. Desetak minuta prije nje stigao je i njezin odvjetnik Berislav Živković. U jutarnjim satima je uz prisutnost županice obavljen pretres njezina ureda u Županiji, nakon čega su pretraženi i stambeni objekti u njezinu vlasništvu.

Županica je uhićena temeljem naloga USKOK-a u utorak navečer u svom domu. Oko 20 sati djelatnici PNUSKOK-a uručili su Merzel rješenje o uhićenju, a nakon višesatne pretrage njezine obiteljske kuće na sisačkom Zelenom brijegu u 2,20 sati izašli su s više kutija punih izuzetih dokumenata, ali bez županice.

Protiv županice USKOK je početkom ožujka pokrenuo istragu zbog sumnje da je račune za privatne proslave plaćala novcem iz županijskog proračuna, no doznajemo da je uhićena zbog puno ozbiljnijeg slučaja – sumnje u višemilijunsko preplaćivanje objekta za županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Njezino uhićenje danas je komentirao premijer Zoran Milanović koji je rekao kako će “tek kad vide za što se Merzel tereti, moći zauzeti stav”.

Holy: Trebala bi odstupiti

– Nikada nećemo imati uvid u točne financije stranačkih ogranaka, ali od političke odgovornosti ne bježimo. Nije svaki predmet isti. Svaka optužnica nije ista. Zauzimati neku “šprancu” o tome kako ćete se ponašati svaki put kada DORH podnese optužnicu, tako SDP ne radi. Dok se ne podnese optužnica, o nekim predmetima ne možete znati dovoljno da biste se očitovali – kaže premijer te dodaje kako, naravno, o slučaju ima svoje mišljenje. Većina saborskih zastupnika bila je suzdržana komentirajući uhićenje, a najkonkretnija je bila Mirela Holy.

– Ja se nikada ne uspoređujem s drugim ljudima pa se neću uspoređivati ni s kolegicom Marinom. Mislim da bi trebala povući određene korake kako ne bi dalje štetila stranci. Mislim da bi trebala odstupiti – poručila je Holy.

Nitko od čelnih ljudi HDZ-a nije htio komentirati slučaj privođenja Marine Lovrić Merzel. Novinarima se obratio jedino Dražen Bošnjaković koji je naglasio da HDZ, unatoč tome što je riječ o osobi iz samog vrha SDP-a, zagovara načelo da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. To vrijedi i u slučaju sisačke županice.

Izvor: Večernji list/ZDanas