fbpx

Ukida se pruga Knin – Zadar

Od 15. travnja više neće prometovati putnički vlak od Knina do Zadra, a putnici će se prevoziti autobusima. Isto tako, vikendom i blagdanima ukidaju se vlakovi na dionici Knin-Šibenik. Građani Zadra, Šibenika i Knina ogorčeni su ovom odlukom HŽ Putničkog prijevoza.

Regionalni sindikalni koordinator Ante Kunčić u priopćenju za javnost istaknuo je kako ovkva odluka HŽ-a nema logike. “Kompletan prijevoz putnika vlakom, zamijenit će autobusni, a da bi priča bila tragičnija upravo je u tijeku remont cijele dionice pruge između Knina i Zadra. Kakva je tu logika, tko tu lud !?” – upitao se sindikalist Kunčić. Inače, do sada je u remont pruge Zadar – Knin već uloženo 20-ak milijuna kuna, a planira se uložiti ukupno 35 milijuna.

Koordinator Sindikata prometnika vlakova Hrvatske – Regija Jug, Ante Kunčić također ističe da su Vlada RH i HŽ Putnički prijevoz 15. siječnja potpisali Ugovor kojim su regulirali međusobna prava i obveze sa svrhom osiguranja redovitosti i urednosti pružanja usluga od općeg gospodarskog interesa u javnom putničkom željezničkom prijevozu na prugama Republike Hrvatske.

Ovim ugovorom HŽ Putnički prijevoz se obvezao da će u skladu s važećim voznim redom prevoziti na prugama RH putnike sigurno, ugodno i pravovremeno s određenom vrstom vlaka. Grubo rečeno, Vlada RH je sa Putničkim prijevozom sklopila ugovor da održava postojeći vozni red. Međutim, Uprava HŽ Putničkog prijevoza, odlučila je da zbog smanjenja prihoda napravi izmjene voznog reda i od 15. travnja 2014. godine ukine vlakove na pojedinim linijama. Tako se predviđa da se između Knina i Zadra ukine kompletan prijevoza putnika vlakom i uvede supstitucija vlakova autobusima. Da bi priča bila tragičnija upravo je u tijeku remont cijele dionice pruge između Knina i Zadra, a vlakovi se ukidaju. Kakva je tu logika? – upitao se sindikalist Kunčić. Također ukidaju se vlakovi subotom, nedjeljom i blagdanom na dionici Knin-Šibenik koji prevoze radnike na posao. Uloga HŽ Putničkog prijevoza kao javnog prijevoznika jest povezivanje regija i upravo prijevoz ljudi na posao i sa posla, a poglavito na ovom našem području koje je raseljeno i siromašno, te im je prijevoz željeznicom koja je najjeftinija zapravo jedini način putovanja – istaknuo je u priopćenju čelnik regionalnog sindikata prometnika vlakova.

Izvor: HRT/ZDanas

Hrvoje Jelavic/PIXSELL