fbpx

Ukradeno 18 milijuna lozinki: Izvršen veliki hakerski napad, provjerite račune

Njemačka je policija potvrdila da je ukradeno oko 18 milijuna e-mail adresa i lozinki. Otkriće dolazi samo tri mjeseca nakon sličnog slučaja cyber-kriminala u kojemu je hakirano 16 milijuna korisničkih računa.

Vlasti sjeverozapadnog njemačkog grada Verdena otkrile su kazneno djelo te tvrde da većina hakiranih korisničkih računa elektroničke pošte pripada Europljanima, a najmanje tri milijuna njemačkim građanima, piše Deutsche Welle.

Osim što se radi o narušavanju privatnosti, hakeri, jednom kada se dokopaju vaših podataka, mogu počistiti i vaš bankovni račun ako za mail i servis za internetska plaćanja PayPal imate istu lozinku. Bez znanja vlasnika koji ni ne znaju da su im korisnički računi hakirani tako se može podići gotovina s bankovnih računa.

Naime, velik broj korisnika interneta koristi istu lozinku za više servisa, a dosjetljivi hakeri upadaju na PayPal račune provjeravajući odgovara li lozinka e-maila onoj za servis internetsko plaćanje. Prijevara je otkrivena još u četvrtak, ali krađa s računa i dalje traje.

Što trebate učiniti?

1. Ako imate iste lozinke za e-mail i PayPal, odmah provjerite stanje na bankovnim računima.

2. Promijenite lozinku na e-mailu.

3. Uvijek koristite različite (kompleksne) lozinke za različite internetske servise i usluge.

Izvor: Index.hr