fbpx

UKRAJINSKI ULTIMATUM U 48 sati ispraznite zgrade ili se suočite sa silom

Američki državni tajnik John Kerry jučer je optužio ruske agente i specijalne snage za “potpirivanje” separatističkih nereda i dodao da se Moskva možda priprema za vojnu akciju sličnu onoj na Krimu.

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je proruske aktiviste koji su zauzeli državne zgrade u gradovima na istoku države da započnu pregovore o političkom rješenju ili se “suoče sa silom”, piše BBC.

Ministar Arsen Avakov je kazao da se situacija na bilo koji način mora “razriješiti u roku 48 sati”. Potvrdio je da je u tijeku antiteroristička operacija u regijama Lugansk, Donjeck i Harkiv te će biti završena u naredna dva dana. – Postoje dva načina rješenja – političko, s pregovorima ili sila – kazao je ministar te dodao kako razgovore i političko rješenje predlažu onima koji žele dijalog. – Manjina koja traži sukob dobit će snažan odgovor ukrajinskih vlasti – kazao je Avakov.

Više od 50 ljudi napustilo je zgradu državne sigurnosti u ukrajinskom gradu Lugansku koju su zauzeli proruski aktivisti nakon pregovora prosvjednika i vlasti, piše Reuters.

Ukrajinska služba državne sigurnosti (SBU) jučer je izvijestila da su prosvjednici, koji su zgradu zauzeli u nedjelju, u njoj postavili eksploziv i da kao taoce drže 60 ljudi. No, takve navode o držanju taoca prosvjednici su negirali. Nakon sinoćnjih pregovora, 51 osoba napustila je zgradu bez oružja, a još nije poznato jesu li to prosvjednici ili taoci. Interfax Ukrajina poslije je podignuo brojku na 56 i pišu kako su nastavljeni pregovori između prosvjednika i vlasti kako bi se prekinula okupacija zgrade.

“Ne trebaju nam taoci da bismo dobili što želimo”

Aktivisti su jučer negirali da su postavili eksploziv i da drže taoce. No, priznali su da su u zgradi zaplijenili veliki broj automatskih pušaka. – Ne trebaju nam taoci da bismo dobili što želimo – rekao je Anton koji nije želio reći svoje prezime. Zgrada u Lugansku samo je jedna od nekoliko koje su u gradovima na istoku Ukrajine zauzeli prosvjednici koji traže regionalne referendume o nezavisnosti od Kijeva. Prosvjednici u Donjecku još drže glavnu zgradu regionalne uprave, dok su ukrajinske vlasti uspjeli završiti okupaciju zgrade u Harkivu.

Ukrajinska vlada tvrdi da je zauzimanje zgrada dio plana za “komadanje” Ukrajine iza kojeg stoji Rusija. Američki državni tajnik John Kerry jučer je optužio ruske agente i specijalne snage za “potpirivanje” separatističkih nereda i dodao da se Moskva možda priprema za vojnu akciju sličnu onoj na Krimu koji je zauzela prošlog mjeseca.

Izvor : Večernji list