fbpx

Vladin plan reformi javne uprave: Na udaru čistačice, kuhari, vozači i osiguranje!

VLADAJUĆI su izabrali outsourcing: izdvajanje neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru poput čišćenja, pripreme hrane i pića, zaštite i prijevoza. Izdvajanje pratećih djelatnosti dio je reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije.

“Želimo dogovor triju strana – sindikata, poslodavaca i Vlade”, istaknula je uvodno potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Reforme su nužne, brojne su i u kratkom roku jer smo naslijedili potpuno neuređen sustav, poručila je.

Neosnovne djelatnosti koštaju puno, a cilj je – ušteda. Takozvani ‘outsourcing’ zasada neće obuhvatiti zdravstvo. Provedena analiza pokazuje značajne razlike u troškovima rada i standardima. Državi je važno to ujednačiti i naći moderne mehanizme za pozitivne promjene. Radnicima se jamče sva prava, odluku će donijeti Vlada, temeljem podataka i konzultacija sa svim stranama.

Država godišnje na čišćenje, glačanje, kuhanje, održavanje, prijevoz i zaštitu potroši 3,4 milijarde kuna bez režijskih troškova

Analizom je utvrđeno da će 2.300 subjekata, proračunskih korisnika biti obuhvaćeno projektom outsourcinga.

Tako primjerice država godišnje na čišćenje, glačanje, kuhanje, održavanje, prijevoz i zaštitu potroši 3,4 milijarde kuna bez režijskih troškova. Na poslovima tih neosnovnih djelatnosti zaposleno je 26,5 tisuća ljudi.

Čišćenje godišnje košta 950 milijuna kuna, hrana i piće 995 milijuna, održavanje oko 975 milijuna, pranje i peglanje 116 milijuna kuna, prijevoz 280 milijuna, a zaštita 180 milijuna kuna.

Država na poslovima čišćenja ima zaposleno 13.763 ljudi koji čiste 8,9 milijuna metara kvadratnih. Na njihove plaće godišnje ode oko 950 milijuna kuna.

Točan popis sektora i djelatnosti očekuje se u svibnju ili lipnju. Od ‘outsourcinga’ ne bismo trebali strahovati jer će se pružanje usluga itekako nadzirati, uvjeravaju vladajući. Na natječajima će moći sudjelovati i tvrtke u državnom vlasništvu.

A na novinarsko pitanje ministru financija Slavku Liniću kako se njegovo Ministarstvo nosi sa slučajem Čavlović-Smiljanec i Poreznom upravom, Linić je, pokazujući na svoju figuru kratko dometnuo kako se svaki dan nosi sa sto kilograma.

Izvor: Index.hr