fbpx

Vrijedne knjige iz 16. i 18. stoljeća pronašao na dikljanskom deponiju

Knjige, rukopisi, zemljovidi, plakati i dokumenti, više od 60 naslova iz opusa kolekcionara Ivice Ćurkovića, objedinjenih pod nazivom „Kultura pisane riječi u Zadru od polovine 16. do polovine 20. stoljeća”, izloženo je u utorak navečer u Gradskoj knjižnici Zadar, Ogranku Arbanasi, u sklopu manifestacije „Zadar čita”.

– Izložba s djelima Matije Vlačića Ilirika, Marka Marulića, Rafaela Levakovića, s naglaskom na izdavaštvo u Arbanasima, daje presjek kulturne svijesti o važnosti tiska i knjige na zadarskom području u različitim razdobljima. Nažalost, većina tih djela bila je rasuta po svijetu, u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, a u Zadar su vraćena zahvaljujući internetu, odnosno on-line aukcijama na kojima sam ih kupovao. Neke sam našao i kod trgovaca u antikvarijatima, neke odbačene na tavanima ili u konobama, a knjige u posljednjoj vitrini, a riječ je o znamenitim djelima „Povijest svijeta” iz 1585. godine, „Zakon Czarkovni” iz 1778. i „Zara Christiana” iz 1887., pronašao sam prije nekoliko mjeseci na deponiju zadarske Čistoće u Diklu.

Nažalost, neke su knjige nepovratno izgubljene jer su nestale pod bagerima na smetlištu, ali ove sam uspio spasiti, kaže Ćurković i zaključuje da je netko očito bio slijep kad su mu promakli svi ovi rariteti. Zadar je, dodaje, uvijek njegovao lijepu riječ, bio je poznat po vrijednim i rijetkim privatnim knjižnicama iz kojih su potom nastale velike, javne biblioteke.

Knjige koje su se izgubile i sada se zahvaljujući zaljubljenicima u starine vraćaju u Zadar ponovno će jednoga dana završiti u nekoj od velikih knjižnica i krug će se zatvoriti, drži Ćurković koji s članovima Udruge Starinar uskoro priprema još tri tematske izložbe vezane za pojedina područja svakodnevnog života kojim se u Zadru živjelo od kraja 19. stoljeća.

Izvor: Zadarski list/ZDanas