fbpx

Vrijeme dolaska na prometnu nesreću za manje od 8 minuta

Hitna pomoć slavi Nacionalni dan hitne medicinske službe koji se odlukom Hrvatskog sabora obilježava 30. travnja. Središnja proslava se održava u Dubrovniku dok je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije Zadarski “svoj dan” jučer obilježio prezentacijom u multimedijalnoj Gradskoj knjižnici Benkovac.

Obilježavanje je stavilo poseban naglasak na prezentaciju rezultata Zavoda ostvarenih temeljem poduzetih mjera i radnji u postupanjima po prometnim nesrećama na području Zadarske županije za razdoblje od 1. svibnja do 31. listopada 2013. godine, odnosno za prošlogodišnju turističku sezonu.

– Zavod je ispunio ciljeve reforme hitne medicinske službe. Nova mreža hitne medicine u Zadarskoj županiji doprinijela smanjenju smrtnosti u prometnim nesrećama za 58 posto u odnosu na 2012. godinu, u uvodnom slovu je kazala ravnateljica Davorka Krnčević, navodeći kako Zavod od svog osnutka ulaže napore da se dostignu ciljevi reorganizacije hitne medicinske službe.

Nova mreža hitne medicine zaživjela je u cijelosti u Zadarskoj županiji 1. siječnja 2013. godine.

– Otvaranjem novih ispostava Zavoda, prvenstveno Nina i Poličnika, rasterećene su zadarske ekipe čime su značajno poboljšana njihova vremena dolaska na prometnu nesreću na manje od 8 minuta (prosječno 7,2 minute) i dolaska u bolnicu, u 80 posto slučajeva unutar 30 minuta, dok je cilj reforme bio unutar 60 minuta u 80 posto slučajeva. istaknuo je dr. med. Zlatko Kožar, voditelj ispostave Poličnik i predsjednik Stručnog vijeća Zavoda.

Prosječno vrijeme dolaska na prometnu nesreću za sve ostale ispostave je unutar 18 minuta što je sukladno cilju reforme, a to je unutar 20 minuta u 80 posto slučajeva.

Nakon službenog dijela, obilježavanje Nacionalnog dan hitne medicinske službe je nastavljeno u ispostavi Benkovac koji su posjetili djeca ovdašnjeg Dječjeg vrtića Bubamara. Ekipe ispostave Starigrad posjetile su Dječji vrtić Osmijeh u Starigradu.

Izvor: Zadarski list/ZDanas