fbpx

Zadar povezan s 18 europskih gradova

Iako je ove godine smanjen broj rotacija (naleta) Ryanairovih zrakoplova, zbog “preslagivanja” unutar firme oko nabave novih zrakoplova, Ryanair je s prvim tjednom travnja povezao Zadar s 15 destinacija u Europi. Tih 15 odredišta su: Manchester, Billund, Oslo Rygge, Oslo Torp, London, Marseille, Düsseldorf, Bruxelles, Frankfurt, Stockholm, Karlsruhe, Halgesund, Göteborg, Dublin i Pariz. Došlo je do zastoja u inače kontinuiranom uvećavanju odredišta i broja letova preme Zadru što smo pratili zadnjih sedam godina. Manchester je nova destinacija u odnosu na prethodnu godinu. Za većinu naznačenih destinacija Ryanairovi zrakoplovi prometovat će do 25. listopada što osigurava i dosta dobru posezonu uz iznimno dobru “preduskršnju” predsezonu.

Novina je da je i Germanwings svoje letove već otpočeo ovog vikenda. Germanwings je uveo dvije nove destinacije tijekom ljetnog reda letenja 2014. godine – Hamburg i Düsseldorf, te nastavlja letjeti u Köln, Sttutgart i Berlin. Od ovog vikenda s Germanwingsom stižu gosti iz Kölna, Sttutgarta i Düsseldorfa. Berlin kreće u svibnju, a Hamburg u srpnju. Većina letova održat će se do druge polovice listopada, opet u prilog posezoni.

Dakle s 15 Ryanairovih odredišta i tri Germanwingsova Zadar ima poveznicu s 18 europskih gradova od Skandinavije do srednje i zapadne Europe odnosno Francuske. Naravno vezu za Zagreb preko Pule koju redovno održava Croatia Airlines ne treba zanemariti jer omogućava dolazak gostiju u tranzitu. Svjedoci smo kako tranzit ima značajnu funkciju, uostalom veliki rast, makar na male brojke, bilježimo zadnjih godina s gostima iz Brazila ili recimo ove zime iz Južne Koreje.

Kada smo počeli s pričom o Zračnoj luci Zadar, valja reći da će luka ove godine uz Ryanair, Croatia Airlines, Germanwings, imati i nastavak letova koje je imala Lufthansa, Scandjet, Eurolot, Intersky, Skywork, te dobiva nove avioprijevoznike, belgijski Jetarifly, ukrajinski Litair-Ukraine i nizozemsku Transaviu. I Intersky kreće s letovima za Friedrichshafen krajem ovog tjedna, dakle u travnju, sa zgodne lokacije nedaleko tromeđe Švicarske, Austrije i Njemačke. Tjedan kasnije i Eurolot, još uvijek u travnju, kreće s letovima i za Varšavu. Bit će toga još s punom sezonom.

 Izvor: Zadarski list/ZDanas