fbpx

ZAŠTO ZADAR NE UZIMA NOVAC? Za nepovratna sredstva prijavili samo jedan projekt

Da unatoč “visokim ambicijama” u Zadru vlada potpuna bezidejnost javnog sektora o smjeru turističkog razvoja grada, svjedoči i nedavno okončan natječaj Ministarstva turizma za projekte javne infrastrukture.

Naime, svake godine Ministarstvo daje nepovratna sredstva iz Fonda za turizam lokalnim upravama i turističkim zajednicama za zahvate u svojem prostoru koji pridonose komunalnoj i turističkoj kvaliteti, a u koje privatni sektor nema interesa investirati, dok lokalna uprava za njih nema novca. Na natječaj, koji je završio 4. studenoga prošle godine, pristiglo je više od 400 projekata gradova i općina iz cijele Hrvatske, a izabrano ih je 40 koji su dobili nepovratnih 19,7 milijuna kuna.

S područja Zadarske županije prijavljeno je ukupno 36 projekata, no potporu su dobila samo tri: u Novigradu, Ninu i Kalima, ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Grad Zadar, koji bi prema viziji svojega gradonačelnika za 10 godina navodno trebao biti “naš Monte Carlo”, na natječaj je, brojkom i slovima, prijavio samo jedan (1) projekt, koji se na kraju nije ni našao među 40 projekata izabranih za financiranje.

Kako nam je objašnjeno iz gradskog Ureda za informiranje, Grad Zadar tražio je oko 700 tisuća kuna za “turističku valorizaciju bastiona Citadela”, odnosno za arhitektonski natječaj kojim bi se dobilo idejno rješenje za uređenje parka Kapetanski.

Projekt je, međutim, odbijen bez obrazloženja, kao, nažalost, i neki drugi projekti s područja županije, tako da će drugu šansu za nepovratnim sredstvima u praktički neograničenom iznosu Zadar dobiti idućeg mjeseca, kad će Fond raspisati novi natječaj. Iz Ministarstva turizma naglašavaju da se “nepovratnim sredstvima financiraju investicije u izgradnju, uređenje i obnovu javne infrastrukture, a to su objekti javnih subjekata kojima se unaprjeđuje konkurentnost turističke destinacije razvojem različitih oblika turističke ponude”.

Unaprjeđenje konkurentnosti

Konkretno, to mogu biti višenamjenski objekti, centri ili dvorane za održavanje specijaliziranih ugostiteljsko-turističkih obrazovnih programa, javna golf-igrališta, objekti sportsko-planinskih turističkih odredišta (skijaški liftovi, vučnice, žičare, staze, sustavi za pravljenje umjetnog snijega i sl.), objekti lokalne infrastrukture kao što su plaže, turistički informativni centri, centri za posjetitelje, vidikovci, špilje, biciklističke staze, vinske ceste, tematski parkovi i drugi objekti javne infrastrukture u turizmu, navode iz Ministarstva turizma.

I površnim poznavateljima lokalnih turističkih prilika već je na prvi pogled jasno da s ovog “popisa” turističkih sadržaja Zadru nedostaje gotovo sve. Ali to još uvijek ne znači da bi Zadar neki od njih mogao dobiti uz pomoć nepovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma.

SNIMIO LUKA GERLANC / CROPIX
Propustili i digitalni projektor

Je li u pitanju bezidejnost, neznanje ili nerad, uistinu je teško procijeniti, no kad se uzme u obzir silna vojska ljudi koju gradska uprava i sve njezine tvrtke i ustanove zapošljavaju – što po zavičajnom i rodbinskom, a što po stranačkom ključu – logično je postaviti pitanje čemu te brižno i familijarno popunjene službe zapravo služe i koju korist građani imaju od njih.

Podsjetimo, nije ovo prvi put da darovani novac iz državnog proračuna Zadar nije u stanju uzeti. Prije pola godine na ovom istome mjestu pisali smo o tome kako je Zadar propustio od HAVC-a dobiti novi digitalni projektor za javno nezavisno kino. Na raspisani natječaj HAVC-a nije se javio nitko iz Zadra, pa je javni sektor u gradu ostao bez opreme vrijedne pola milijuna kuna na kojoj se mogla utemeljiti buduća kinoteka, koju pak sada zazivaju pokretači AMKA-e, što će bez projektora biti vrlo teško realizirati. Takvu je priliku, međutim, iskoristio “mali” Biograd, koji će i ovoga ljeta svojim turističkim događanjima opet zasjeniti sve one zadarske, uključujući i filmske projekcije u Pučkom učilištu na novom digitalnom projektoru dobivenom od HAVC-a.
Uvjeti natječaja

Na natječaj su se mogli prijaviti subjekti javnog sektora, odnosno općine, gradovi, županije, trgovačka društva u njihovu ili državnom vlasništvu, turističke zajednice te javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode. Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih (prihvatljivih) troškova provedbe pojedinačnog programa ili projekta. Minimalni je iznos odobrene potpore 100 tisuća kuna, a maksimalni iznos po pojedinom korisniku, odnosno projektu (programu) nije ograničen osim za trgovačka društva. Ukupna vrijednost projekta koji se kandidira za korištenje novca iz fondova EU-a ne smije biti manja od 7,5 milijuna kuna.
Novigrad, Nin i Kali dobili novac

Općina Novigrad je za projekt izgradnje obalne šetnice u Pridragi dobila 359 tisuća kuna, Grad Nin za projekt uređenja Kraljičine plaže (Ninske Vodice) 800 tisuća kuna, a Općini Kali za projekt uređenja i obnove javnih plaža Tratica i Mul izdvojeno je 200 tisuća kuna. Novac za navedene projekte općinama će biti na raspolaganju nakon što Ministarstvo turizma i nositelji projekta potpišu ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu programa “Fond za razvoj turizma” i nakon što nositelji projekata izvrše sve ugovorom propisane obveze.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas

SNIMIO LUKA GERLANC / CROPIX