fbpx

AKTIVIRANA OVRHA: VOX u blokadi zbog dugova Rena Sinovčića

Račun zadarske medijske kuće VOX-a d.o.o. ponovno je u blokadi i to za najmanje 4,2 milijuna kuna. Ako se blokada ne otkloni u roku od dva mjeseca neminovan je stečaj.

VOX se u biti priključio sve većem broju tvrtki koje su prošle sve faze predstečajne nagodbe, vjerovnici su pristali na sve, a tvrtka se ponovno našla u problemima jer su je sustigli stari nepodmireni računi ili naprosto je nesposobna za poslovanje. Veliki broj tvrtki u Hrvatskoj koje su prošle nagodbu u sličnoj je situaciji jer su zaposlenici, zbog kojih se navodno krenulo u postupak nagodbe, nezadovoljni što im se ništa još ne isplaćuje, podnijeli zahtjev za naplatu i time blokirali tvrtku.

Na službenom broju sms informacija Fine može se lako doći do podatka da je račun VOX-a u blokadi. Blokadu je jučer aktivirala Porezna uprava Zadar, na ime potraživanja koje je ima prema Renu Sinovčiću. Nije nam poznato da li je možda još netko od zaposlenika VOX-a izgubio strpljenje i više ne želi raditi bez plaće, pa je podnio zahtjev za isplatu i time uzrokovao blokadu, još neki od brojnih vjerovnika.

Stari dugovi
Kao što je poznato VOX-u je od 80 milijuna kuna priznatih potraživanja oprošteno 56 milijuna, odnosno 70 posto. Ostatak bi se sada prema odobrenom planu trebao početi vraćati, no teško da će biti nešto od toga. Na naplatu dolaze stari računi jer nakon odobrenja nagodbe mogu se aktivirati ovrhe i sva druga potraživanja. A to bi bilo samo povećanje iznosa za koji je račun u blokadi. Prema usvojenoj nagodbi 66 radnika svrstana su u prioritetne tražbine, a VOX se obvezao dugove prema zaposlenicima u cijelosti isplatiti u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu nagodbe. Od svoje tvrtke radnici potražuju 1,7 milijuna kuna neto iznosa za plaće i putne troškove, u prosjenu oko 30 tisuća kuna, a sam Sinovčić kao zaposlenik odnosno direktor, potražuje 37.734 kune.
Aktiviranje blokade VOX-a se u biti moglo očekivati jer je pravomoćna ovrha bila isključena za vrijeme dok je trajao postupak predstečajne nagodbe.
U ovom slučaju riječ je o starim dugovima Rena Sinovčića prema državi koji nisu uzeti u obzir u predstečajnoj nagodbi.

Zadarski su poreznici u svibnju prošle godine utvrdili da je u prvom programu rješavanja predstečajne nagodbe VOX-a Reno Sinovčić prijavio potraživanja u iznosu od 18 milijuna kuna. Kasnije su ta potraživanja nestala, a pojavilo se potraživanje bivšeg trenera Dalibora Zebića u iznosu od 21,1 milijun kuna. Ministarstvo financija je imalo potraživanja od oko 8 milijuna kuna, jer je utvrđeno da nije plaćen PDV kod prijenosa dugotrajne imovine tvrtke VOX d.o.o. (radi se o vrijednosti medijskog centra pored Kauflanda u gradnji) u temeljni kapital tvrtke VOX Centar. To ne bi bilo ništa posebno, jer je VOX d.o.o stopostotni vlasnik VOX Centra, ali u vrijeme otvaranja predstečajne nagodbe prenose se udjeli u vrijednosti preko 22 milijuna kuna na Dalibora Zebića, a pored toga je bilo i onih 18 milijuna kuna Sinovčićevih tražbina. No to je u daljnjoj razradi predstečajne nagodbe nekako nestalo, a zahtjevi Porezne uprave su odbačeni u postupku koji je u to vrijeme vodio osobno Branko Šegon. Ispala je to medvjeđa usluga Sinovčiću jer je ovrha prema VOX-u već bila pravomoćna.

Neuspio manevar sa Zebićem
Porezna uprava u Zadru je tražila rješenje za naplatu potraživanja od Rena Sinovčića, zato što je on prikazao velika potraživanja od VOX-a. Sinovčić je bio jedan od suvlasnika Zadar securityja, koji je osnovan kao javno trgovačko društvo, a u suvlasništvu su još bili Marin Anzulović i Dragan Kaštela. Prije tri i pol godine to javno trgovačko društvo je preoblikovano u d.o.o., a u tom momentu je imalo porezni dug od 3,6 milijuna kuna. U javnom trgovačkom društvu za dugove odgovaraju članovi društva svojom osobnom imovinom, a to se manevrom preoblikovanja željelo izbjeći. Zadarska porezna uprava je donijela rješenje da se taj dug naplati od članova društva, a moguće ga je bilo naplatiti jedino od Sinovčića koji je prikazao svoje potraživanje od 18 milijuna kuna prema VOX-u.

U svibnju prošle godine Porezna uprava je dala rješenje za naplatu tog duga, koji je u međuvremenu zbog kamata narastao na 4,2 milijuna kuna. Za to je imala i ovršno rješenje, pa se trebalo napraviti rješenje o podmirenju dužnikovog duga. Porezna se željela naplatiti iz Sinovčićevog potraživanja prema VOX-u, no ono je u drugoj prijavi nagodbe nestalo, a pojavilo se Zebićevo. Vjerojatno bi u konstrukciji sklapanja nagodbe nedostajali ti glasovi da su se prepustili Poreznoj – ne treba zaboraviti da Hypo banka Klagenfurt nikada nije pristala na ovakav koncept nagodbe i da je najavila da će za svoja potraživanja u iznosu od 15 milijuna kuna koristi sve raspoložive pravne mogućnosti kako bi zaštitila svoje interese, bez obzira na ishod nagodbe.

Dakle, sad je aktivirana ovrha Porezne uprave u iznosu od 4,2 milijuna kuna, a još je uvijek otvoreno pitanje na koji se način misli naplatiti HAA banka Klagenfurt. VOX je zapao u duboku blokadu računa, a nove predstečajne nagodbe više nema.

Izvor: Mediapress.hr