fbpx

Ante Rubeša i Marjana Botić kandidati Akcije Mladih za EU izbore

Danas na konferenciji za novinare predstavljeni su zadarski kandidati Akcije mladih za predstojeće EU izbore. Kandidati su ing.pom. Ante Rubeša, prvi na listi i mr.sc. Marjana Botić, sedma na listi.

Predstavljene su smjernice za koje će se zalagati u EU Parlamentu pod sloganom “Vaši Zadrani u EU Parlamentu”

Proglašenje Gospodarskog pojasa
a-GO pojas je strateški interes RH
b-GO pojasom štitimo prirodna bogatstva RH
c-GO pojasom omogućujemo uspješniji razvitak Dalmacije i RH

Nezaposlenost mladih
a- Nezaposlenost mladih tjera mlade iz Hrvatske
b- Nezaposlenost mladih negativno utječe i na stare
c- Nezaposlenost mladih potiče nestajanje nacije

Nepravedan položaj RH u EU
a-Za prirodnu regiju Srednju Dalmaciju
b-za decentralizaciju i pravednu raspodjelu sredstava
c-za povrat privatiziranog Hrvatskog novca sa tajnih računa po Svijetu

Počeo sam se baviti politikom jer sam shvatio da se ona počela baviti sa mnom. To se u Hrvatskoj manifestira na svakoj društvenoj razini, prilikom zapošljavanja, kod zasnivanja obitelji i kvalitete života. Hrvatskom nažalost upravljaju sile koje služe krupnom kapitalu, ne mareći pritom za prelijepu nam zemlju i dobre ljude. Nezaposlenost mladih do 29 godina je veća od 50%. Izravna posljedica katastrofalne politike zapošljavanja, dovela je do činjenice da je u zadnje 2 godine, Hrvatsku napustilo 75.000 mladih, uglavnom visoko obrazovanih ljudi, koji su trbuhom za kruhom otišli kako u druge zemlje EU, tako i diljem svijeta.
Mišljenja sam da, prilikom potpisivanja pred pristupnih ugovora, pregovaračima nije bio prioritet izboriti identitet Hrvatske u Europi, već samo puko odobravanje europskih zapovijedi. Hrvatska u niti jednom segmentu nije bila spremna za ulazak u EU. Nisu zaštićeni interesi RH, nisu stvorene pretpostavke za razvoj gospodarstva. Hrvatska je najcentraliziranija država u EU i zbog toga nije u stanju povlačiti sredstva iz fondova EU. Većina sredstava iz EU fondova ciljano je i namijenjena regijama, a kod nas ne postoje regije. Postoji samo ogroman i katastrofalan državni aparat. Grad Zagreb s jedne strane i beskorisne županije, mali gradovi i općine s druge. Na takav način nećemo biti u mogućnosti povući sredstva koja su nam namijenjena, jer naše lokalne samouprave nisu u stanju niti ljudima niti sredstvima pokriti projekte, koji bi eventualno bili financirani iz EU. Čvrsto se zalažemo za regionalizaciju i regiju Srednja Dalmacija sa sjedištem u Zadru.
Kandidiram se za Europski parlament kako bi se borio; za proglašenje gospodarskog pojasa RH, za očuvanje prirodnih bogatstva šuma i voda, za prava Hrvatskog čovjeka, koja su narušena totalitarnim sistemima koja se izmjenjuju u Hrvatskoj novijoj povijesti, za povrat ukradenog novca od Hrvatskog naroda sa tajnih računa po svijetu. Čvrsto odlučujem da ću u Europskom parlamentu boriti samo istinom, kako za naše, tako i za sve obespravljene stanovnike Europske Unije, kazao je Rubeša.

U EU parlamentu Akcija mladih stavila je kao prvi interes rješavanje statusa gospodarskog pojasa Republike Hrvatske. Ako je u katastrofalno vođenim pred pristupnim pregovorima proglašenje gospodarskog pojasa bilo prolongirano zbog pritisaka Slovenije i Italije – sad nakon što smo skoro godinu dana u Europskoj uniji, ne postoji nikakva zapreka da se pitanje gospodarskog pojasa napokon riješi. Proglašeni gospodarski pojas dao bi Hrvatskoj priliku da razvija neke gospodarske grane od strateškog interesa, a tu prvenstveno mislimo na ribarstvo i proizvodnju energije iz alternativni izvora. Umjesto toga ribarstvo, koje je po bogatstvu ribolovnih alata predstavlja svjetski fenomen, kleca pod teretom našim prilikama potpuno neprilagođenih normi. Umjesto da konkuriramo za izgradnju nove modernije flote koja bi ribarila u dubljim morima, nama se propisuju skraćivanje mreža na za naše more potpuno neprilagođene visine, a mali otočni ribar proglašava se najvećom ugrozom za riblji fond. Otočani su naprotiv oni koji daju prvi signal da je riblji fond desetkovan, i to upravo zbog velikog i stranog ribolovnog napora koji se nesmiljeno provodi u našem neproglašenom gospodarskom pojasu. Umjesto zelene energije naše more se kartira od strane stranih kompanija i licitira daleko od očiju javnosti u zatvorenim “data room-ovima”.

Ono što će Akcija mladih zastupati u EU parlamentu je da se skinu politički okovi koji su interese hrvatskih građana vezali za loš standard, nezaposlenost i nesigurnost, te da se oslobodimo pečata nesposobnih, korumpiranih političara i krenemo u borbu za svaki pojedini interes hrvatskog čovjeka težeći socijalno pravednoj i uređenoj Europi, a ne Europi banaka i interesa bogatih i korumpiranih, kazala je Botić.

Na konferenciji je sudjelovao i nezavisni Vijećnik na listi AM Marko Pupić Bakrač.

Na ovim izborima ne sudjelujem aktivno ali dajem punu podršku listi Akcije mladih. U EU smo ušli 1.7.2013 g. što je dovoljan vremenski period da možemo rezimirati činjenično stanje. Ono je da neosporno živimo lošije nego prije godinu dana. Razlog tome je naša nepripremljenost ali u prvom redu podanička politika svih vlasti do sada gdje se sve što je dolazilo od Europskih institucija nekritički prihvaćalo i potpisivalo bez da su se štitili interesi Hrvatskog naroda i države. Takva politika dovela je do negativnih reperkusija na svim poljima a osobito na polju proizvodnje hrane. U ribarstvu su prihvaćeni propisi koji su doveli gotovo do blokade cijele industrije a u poljoprivredi zbog nelojalne konkurencije imamo rapidan pad proizvodnje u svim segmentima, u proizvodnji mlijeka,mesa, žitarica,voća, povrća,šećera…Ovakvo stanje u državi, najlošije od njenog osamostaljena dovelo je do najgore moguće posljedice uništavanja bioloških resursa naroda. Zbog lošeg gospodarskog stanja i opće depresije imamo značajno smanjen natalitet a i iseljavanje stanovništva u naponu snage. To će dugoročno ostaviti nesagledive posljedice. One benefite koje smo mogli iskoristiti od ulaska u EU tj. Povlačenje novaca iz EU fondova nismo iskoristili zbog inertnosti i nesposobnosti vladajućih struktura. Ogledni primjer te nesposobnosti je Grad Zadar, naime u Zadru imamo jedan, jedini projekt za dobivanje novca iz EU fondova. Dakle do sada se pokazalo da je sasvim svejedno dali će nas u pregovorima i u Europskom parlamentu zastupa SDP ili HDZ, rezultat je isti, poguban. Zato vas pozivam da na izborima svoj glas date listi AM, kazao je Pupić Bakrač.