fbpx

Apel ministarstva prijateljima životinja

Ministarstvo poljoprivrede primilo je više stotina mailova i poruka u kojima ljubitelji životinja nude svoju pomoć u spašavanju i zbrinjavanju životinja na poplavljenom području.

Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje apelira na sve udruge i volontere koji su educirani i osposobljeni za aktivno spašavanje životinja u situacijama poplave da se jave u lokalne krizne stožere radi koordinacije u radu. Volonterima i svim građanima upućujemo apel i zamolbu da ne poduzimaju samostalne akcije kako se na terenu ne bi stvorila stihija i neorganiziranost.

Na poplavom pogođenim područjima ostao je veliki broj kućnih ljubimaca koje dežurne ekipe na terenu sustavno spašavaju. Obzirom da nema dovoljno smještajnih kapaciteta za unesrećene životinje apelira se na sve građane koji su u mogućnosti da udome kućne ljubimce o kojima se njihovi vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Potencijalni privremeni udomitelji obavezno se moraju javiti kontakt veterinarima na poplavljenim područjima radi evidencije vlasništva životinja i privremenih udomitelja.

Ministarstvu poljoprivrede pristižu i brojni zahtjevi za sudjelovanjem volontera u spašavanju životinja na poplavljenim područjima. Poplava je ozbiljna situacija puna vidljivih i nevidljivih opasnosti. U Ministarstvu podržavaju volju i želju volontera za nesebičnim pružanjem pomoći, no kažu i kako ne mogu dopustiti svjesno ugrožavanje njihovih života. Pomoć volontera svakako je potrebna u brizi za spašene životinje i organizaciji privremenog udomljavanja te je njihovo sudjelovanje od velikog značaja – poručuju iz Ministarstva.

Sve zainteresirane mole da se jave u lokalne krizne stožere, već prisutnim spasiocima.

Izvor: HRT/ZDanas